5 dowodów, czy ogórki kiszone są zdrowe

5 dowodów, czy ogórki kiszone są zdrowe

Coraz więcej osób zainteresowanych zdrowym odżywaniem chętnie sięga po kiszonki. Są popularne nie tylko w Polsce, ale także w kuchni azjatyckiej. To źródło wartościowych minerałów i witamin. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, dlaczego bez wątpienia warto jeść kiszone ogórki. Sprawdź, jak kisić ogórki i dowiedz się, co daje picie wody z ogórków kiszonych.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Jakie są właściwości ogórków kiszonych?

Poznaj powody, dlaczego kiszone ogórki to samo zdrowie:

1. Lepsze trawienie i odporność

Ogórki kiszone zawierają niezbędny dla zdrowia kwas mlekowy oraz cenne probiotyki, które gwarantują prawidłową pracę jelit, zapobiegają zaparciom, oczyszczają organizm, a co za tym idzie, wzmacniają odporność. Nie od dziś wiadomo, że zdrowe jelita to klucz do ochrony przed pojawieniem się różnych chorób.  

2. Mocny i zdrowy organizm

Ogórki dostarczają cennych witamin i minerałów, a w dodatku dzięki fermentacji ich wchłanianie się zwiększa. Jedząc ogórki, dostarczasz organizmowi witaminę K, która wzmacnia układ krwionośny, witaminę A, która chroni wzrok i wspomaga tarczycę, witaminę C, która wzmacnia odporność, a także witaminy z grupy B.

3. Ochrona przed otyłością, anemią i nowotworami

Kiszone ogórki zawierają błonnik, który przyspiesza przemianę materii i zmniejsza wchłanianie tłuszczy. Kiszenie ogórków i ich częste spożywanie to dobry sposób, by uchronić się przed napadami głodu i otyłością. Nie wiesz, ile kalorii ma ogórek kiszony? Średnia sztuka to tylko 12 kcal. Pamiętaj jednak, że ogórki zawierają sporo soli, więc osoby z nadciśnieniem powinny ich unikać. Błonnik przyczynia się także do obniżenia poziomu cholesterolu. Spożywanie ogórków to też wzmacnianie ochrony przed nowotworami i anemią.

4. Piękny wygląd

Włączenie ogórków do codziennej diety wpływa korzystnie na nasz wygląd. Ogórki poprawiają stan nie tylko skóry, ale także włosów oraz paznokci, a także łagodzą stany zapalne.

5. Łagodzenie objawów chorób

Ogórki należą do tak zwanych superfood, czyli produktów dostarczających potrzebne składniki odżywcze. Dieta, w której jada się kiszonki, jest stosowana w łagodzeniu objawów, m.in. autyzmu, depresji, padaczki, stanów zapalnych czy celiakii.

Jak zrobić ogórki kiszone?

To nic trudnego, a naprawdę warto spróbować, bo kiszonki zrobione samodzielnie są zdecydowanie najzdrowsze. Ogórki dostępne w sklepach zawierają mnóstwo soli i konserwantów i zwykle nie są kiszone, a kwaszone, więc nie mają tylu cennych składników, co te poddane fermentacji w domowych warunkach. Prawdzie ogórki kiszone możesz też znaleźć w sklepach ekologicznych lub u sprawdzonego sprzedawcy na bazarze.

Prosty przepis na ogórki kiszone

A wiec jak kisić ogórki? Wyparz słoiki, wypełnij ogórkami i zalej zalewą w postaci solanki. Dla smaku dodaj koper, czosnek, ziele angielskie lub inne ulubione przyprawy. Odstaw słoiki na trzy dni w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce (naczynie powinno być uchylone). Następnie zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce.

Warto pamiętać, że zdrowe kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki. Do kiszenia idealne są również buraki, marchewka, czosnek, papryka, bakłażany, a także owoce, np. jabłka czy gruszki.

Woda czy sałatka z ogórków kiszonych?

Ogórki pasują do wielu dań. Możesz jeść je w całości jako dodatek do kanapki lub przygotować smaczną sałatkę do obiadu. A czy można zrobić coś z sokiem z ogórków kiszonych? Oczywiście, nie warto go wylewać, a po prostu wypić.

Woda z ogórków kiszonych to źródło kwasu mlekowego, poza tym jest polecana szczególnie osobom aktywnym. Dostarcza cennych minerałów i zapobiega odwodnieniu, ponieważ zawartość sodu zatrzymuje wodę. Picie wody z ogórków zapobiega bolesnym skurczom. Należy jednak pamiętać, że osoby na diecie małosolnej czy zmagające się z nadciśnieniem powinny unikać nadmiernego spożywania kiszonych ogórków.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (4)
4.3
Komentarze
Dodaj komentarz