Kontrowersyjny owoc durian – co warto nim wiedzieć?

Kontrowersyjny owoc durian – co warto nim wiedzieć?

Z pewnością obiło ci się o uszy, że w Azji dostępny jest podobno najbardziej kontrowersyjny owoc na świecie. Zapach miąższu jest tak intensywny, że nie można spożywać go w miejscach publicznych. Durian... wielu osobom kojarzy się źle. Sprawdź, co warto wiedzieć o tym niezwykłym owocu. Jak pachnie, smakuje i jak go jeść. Dowiedz się, czy śmierdzący owoc jest zdrowy i gdzie go kupić.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Co to jest durian?

Jaki jest najbardziej śmierdzący owoc na świecie? To właśnie durian, który mimo specyficznego zapachu jest doceniany przez wielu Azjatów, a nawet uznawany za bardzo smaczny. Owoc pochodzi z tropikalnych obszarów Azji południowo-wschodniej. Oprócz duriana właściwego wyróżnia się jeszcze około 20 innych gatunków tego owocu.

Durian rośnie na wysokich drzewach i osiąga nawet do 4 kg i 40 cm. Jego charakterystycznym znakiem jest kolczasta skórka w odcieniu żółto-brązowym. Durian wyróżnia miąższ o ciekawej konsystencji przypominającej surowe ciasto lub waniliowy budyń. Nasiona duriana są jadalne i przypominają w smaku orzechy.

Jak pachnie durian?

Co sprawiło, że owoc durian wywołuje tyle kontrowersji? To przede wszystkim charakterystyczny zapach, który nie należy do najprzyjemniejszych, a do tego jest wyjątkowo intensywny. Niektórzy wyczuwają w nim zgniliznę i zepsute mięso, inni mocny aromat pleśni. Nie bez powodu nie można spożywać tego owocu w miejscach publicznych, takich jak centra handlowe, hotele czy restauracje i środki komunikacji. W wielu lokalach znajdują się specjalne tabliczki (podobne do tych o zakazie palenia), które zabraniają jedzenia duriana.

Jak smakuje cuchnący owoc?

Zapach zapachem, jednak wiele osób zastanawia się, jak smakuje ten owoc i czy warto podjąć ryzyko i go spróbować. Durian można zakupić w krajach azjatyckich na specjalnych stoiskach. Przed zjedzeniem owoc obierany jest z kolczastej skórki. W tym celu wykorzystuje się maczetę, by rozłupać owoc na połowę. Owoc spożywa się na surowo, a miąższ wydrąża za pomocą łyżeczki.

Smak jest owocowo-orzechowy, jednak trudny do porównania z czymkolwiek. Niektórzy doszukują się smaku malin i gruszek połączonych z serkiem, inni wyczuwają orzechowy posmak, a nawet prażoną cebulkę czy słodką rybę.

Kremowa konsystencja owocu sprawia, że jest to świetny dodatek do koktajli, past, ciast i wypieków, ale także dań mięsnych i zup. Czasami poddaje się go obróbce termicznej – gotuje lub smaży, a także suszy i fermentuje. Z miąższu przygotowuje się również lody. Jadalne nasiona dodawane są do deserów, ponieważ w smaku przypominają orzechy.

Czy śmierdzący owoc jest zdrowy?

Okazuje się, że durian zawiera w sobie mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Zawiera zarówno witaminę C, jak i witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, miedź, mangan, potas oraz kwas foliowy.

Co ciekawe, sok z liści traktowany jest jako afrodyzjak, ponieważ działa rozgrzewająco na organizm, jednak nie jest zalecane spożywanie go w dużych ilościach. Pomaga zbić gorączkę, wzmacnia odporność i zapobiega anemii. Poza tym działa zbawiennie na problemy żołądkowe i nie jest kaloryczny.

Gdzie kupić durian?

Durian niestety szybko się psuje, więc transport na duże odległości nie jest praktycznie możliwy. Można zakupić go na obszarach, na których rośnie. Jeśli więc chcesz zakosztować słynnego duriana, musisz wybrać się do Azji. Warto wspomnieć, że durian do tanich nie należy, ponieważ kilogram świeżego owocu kosztuje około 50 zł. 

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz