3 najlepsze przepisy na ciasta ze śliwkami

3 najlepsze przepisy na ciasta ze śliwkami

Nie od dziś wiadomo, że owoce najlepiej smakują w sezonie. Dlatego też w sierpniu i we wrześniu zajadamy się pysznymi oraz soczystymi węgierkami, mirabelkami czy renklodami. Możemy je również bardzo różnorodnie wykorzystać w kuchni. Są popularnym składnikiem kompotów, przetworów – najczęściej powideł oraz tradycyjnych knedli. W naszym artykule przedstawiamy najsmaczniejsze przepisy na ciasta ze śliwkami. Zainspiruj się i przygotuj wyjątkowe wypieki.

Strony www Strony www

Jak zrobić ciasto ze śliwkami?

Koniec lata to najbardziej intensywny okres zbiorów w Polsce. Dlatego też stragany i półki sklepów spożywczych są wypełnione warzywami i owocami. Sierpień i wrzesień to przede wszystkim sezon na śliwki. Różnorodne gatunki spożywa się samodzielnie lub wykorzystuje do wykonania przetworów, dań wytrawnych czy deserów. Popularne w Polsce odmiany doskonale sprawdzają się również w różnego rodzaju ciastach. Poza świeżymi okazami można zdecydować się na wersje suszone lub mrożone.

Przygotowując słodkie wypieki ze śliwkami, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie owoce – najlepiej sprawdzą się odmiany zdrowe, jędrne i twarde. Tylko one w trakcie pieczenia mogą zachować swój kształt i kolor. Miękkie i bardzo dojrzałe warto przeznaczyć do powideł lub konfitur – które wykorzystasz jako dodatek do placków w miesiącach jesiennych i zimowych. Nie zapominaj nigdy o dokładnym umyciu, sprawdzeniu i wydrylowaniu każdego okazu. Oto kilka najciekawszych receptur na bazie węgierek, renklod czy mirabelek.   

Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami

Jeśli poszukujesz przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami, to placek ucierany może okazać się najlepszą propozycją na lekki podwieczorek. To połączenie dostępnych w każdej kuchni produktów z sezonowymi owocami.  

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej;

  • 6 jajek;

  • 1,5 szklanki cukru;

  • 1,5 szklanki margaryny;

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

  • 1 opakowanie cukru waniliowego;

  • 1 opakowanie kisielu owocowego;

  • ok. 1 kilograma wypestkowanych śliwek.

Przygotowania rozpocznij od ubicia jajek z cukrem. Mieszaj aż do uzyskania białego puchu. Dopiero wtedy możesz dodać do masy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. W tym czasie na małym ogniu rozpuść również margarynę. Gdy się roztopi, możesz wlać ją cienkim strumieniem do pozostałych składników. Tak przygotowane ciasto uformuj na blaszce. Na wierzchu poukładaj umyte i obtoczone w kisielu owoce. Całość piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gotowy placek błyskawiczny ze śliwkami możesz udekorować cukrem pudrem.     

ciasto ucierane ze śliwkami

Jak zrobić ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką?

Jedną z najpopularniejszych propozycji na sezonowy deser jest ciasto ze śliwkami i kruszonką. Choć kruchy spód wymaga wprawy, to właściwe przygotowanie zapewnia wyjątkowo smaczny efekt. Do stworzenie domowego wypieku potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej;

  • 200 g cukru;

  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;

  • szczyptę soli;

  • 250 g schłodzonego masła;

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;

  • 1 jajko;

  • 6 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie);

  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek);

  • 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Na początek należy przygotować owoce – myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Następnie umieszczamy je na dużej patelni i smażymy przez 15-20 minut wraz z cukrem (50 g) i łyżeczką słodzika waniliowego. Gdy wytworzy się syrop, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i soku ze śliwek. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy kruche ciasto. Do przesianej mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone masło. Szybko ucieramy masę na drobną kruszonkę. Po chwili łączymy ją z jajkiem i formujemy w jednolitą kulkę, którą dzielimy na dwie części. Do jednej możemy dodać wiórki kokosowe. Obie warto schłodzić w lodówce przez choćby 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 175 stopni, a jedną z części wykładamy na spodzie formy. Następnie układamy na nim gotowe owoce. Jak zrobić kruszonkę? Drugą część masy (z dodatkiem wiórek) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość pieczemy ok. 40 minut. Domowy wypiek ze śliwkami powinien mieć złoty kolor.   

śliwki i kruszonka

Czekoladowe ciasto ze śliwkami – jak upiec?

Latem często decydujemy się na mniej kaloryczne i dietetyczne desery. Jednak kto mógłby oprzeć się połączeniu aromatycznej i lekko gorzkiej czekolady deserowej ze smakiem dojrzałych owoców? Do zrealizowania prostego przepisu na ciasto czekoladowe ze śliwkami, potrzebujesz następujących składników:

  • 500 g śliwek;

  • 150 g cukru + 2 łyżeczki słodzika do dekoracji;

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

  • 3 jajka;

  • 1 szklanka mleka;

  • 150 g masła;

  • 2 szklanki mąki pszennej;

  • 2 tabliczki czekolady deserowej.

Na początek rozpuszczamy masło wraz z pokruszonymi tabliczkami deserowymi na małym ogniu. Następnie w dużym naczyniu mieszamy mąkę wraz z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Ubijamy również jajka z mlekiem z pomocą miksera i przekładamy je do przygotowanej mieszanki suchej. Do masy wlewamy również przestudzoną czekoladę. Całość delikatnie łączymy i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy cukrem.

czekoladowe ciasto ze śliwkami

Jeśli chcesz poznać więcej sposobów na wykorzystanie śliwek w kuchni, to sprawdź przepisy na owocowe dania sezonowe

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży