Artykuł sponsorowany

Czerwona kapusta pekińska

Czerwona kapusta pekińska

Czerwona kapusta pekińska to nowość na polskim rynku. Każdy z nas doskonale zna tradycyjną kapustę pekińską. Stanowi ona ważny element składowy wielu dań oraz surówek. Tym bardziej warto zwrócić swoją uwagę na jej holenderską odmianę. Czerwona kapusta pekińska Scarvita F1 to produkt, który z pewnością powinien znaleźć się w każdej zrównoważonej diecie. Omówimy dziś specyficzne właściwości tej odmiany.

Czym charakteryzuje się czerwona kapusta pekińska?

Kapusta pekińska o czerwonych główkach jest wysiewana z nasion odmiany Scarabella F1, Scarlette F1 oraz Scarvita F1. Nasiona te są zazwyczaj importowane od holenderskich dostawców. Ich jedynym importerem na terenie Polski jest firma Vega Fresh z miejscowości Orszewice. Okres wegetacji tej odmiany kapusty pekińskiej wynosi 70 dni. W kwestii wysiewu nasion preferowanym terminem jest:

  • połowa maja – przy wysiewie w inspektach,

  • pierwsze dni czerwca – przy wysadzaniu do gruntu.

Przy wcześniejszych nasadzeniach czerwona kapusta pekińska jest podatna na wybijanie w pędy. Nadaje się do produkcji przede wszystkim późnym latem i jesienią. Na rynku możemy znaleźć dwie odmiany czerwonej kapusty pekińskiej. Pierwsza z nich ma ciemnoczerwoną główkę. Druga posiada czerwoną główkę w środku oraz zielono-czerwone liście na zewnątrz.

Warto podkreślić walory estetyczne czerwonej kapusty pekińskiej. Dzięki swojej barwie dodaje ona kolorytu sałatkom obiadowym. Stanowi też ciekawą alternatywę dla innych czerwonych warzyw liściastych jak kapusta, sałata czy cykoria radicchio.

Czerwona kapusta pekińska ma charakterystyczny smak. Jest lekko słodkawa. Zauważalna jest jej kruchość oraz brak goryczki. Po poszatkowaniu nie ma tendencji do farbowania rąk czy innych warzyw w sałatce. Ponadto posiekana kapusta zachowuje swoją pierwotną objętość.

Jakie właściwości odżywcze posiada czerwona kapusta pekińska?

Jak dowodzą badania czerwone barwniki w kapuście mają właściwości antyoksydacyjne. Warto podkreślić, że czerwona kapusta pekińska ma zaledwie 16 kcal w 100 gramach. Jest również bogatym źródłem witaminy A, E, K, C, B1, B2, B3 oraz B12. Ponadto zawiera kwas foliowy, który ma ogromne znaczenie dla dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży. Czerwona kapusta pekińska dostarcza również wielu składników mineralnych jak:

  • wapń,

  • żelazo,

  • magnez,

  • fosfor,

  • potas,

  • miedź,

  • cynk,

  • sód,

  • selen,

  • mangan.

Jak wspomnieliśmy na początku jedynym importerem nasion czerwonej kapusty pekińskiej Scarvita F1 jest firma Vega Fresh z Orszewic. Hurtownia warzyw specjalizuje się w skupie oraz sprzedaży wysokiej jakości warzyw. Doskonałe zaplecze chłodnicze oraz magazynowe pozwala zachować świeżość i wysoką jakość wszystkich warzyw.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz