Artykuł sponsorowany

Walory zdrowotne ziemniaków niskokalorycznych

Walory zdrowotne ziemniaków niskokalorycznych

Ziemniaki niskokaloryczne zyskują coraz większą popularność, toteż są wykorzystywane zarówno w procesie gotowania, smażenia, jak i pieczenia. Szerokie możliwości kulinarnego zastosowania ziemniaków niskokalorycznych idą w parze z ich wyjątkowymi walorami prozdrowotnymi. Co to dokładnie za walory? Czy takie ziemniaki rzeczywiście wpływają pozytywnie na ludzki organizm? Odpowiedzi na te pytania prezentujemy Państwu poniżej.

Ziemniaki niskokaloryczne, czyli jakość certyfikowana

Ziemniaki niskokaloryczne (tzw. ziemniaki typu light) posiadają co najmniej o 30% mniej kalorii niż przeciętne odmiany ziemniaków. Oznacza to, że przy standardowej wartości kalorycznej świeżo gotowanych ziemniaków wynoszącej 83 kcal/100 g, norma dla wartości kalorycznej ziemniaka niskokalorycznego osiąga wynik 58 lub mniej kcal/100 g. Jak jednak rozpoznać, ze dany ziemniak rzeczywiście posiada deklarowane cechy? Oświadczenie o niższej wartości energetycznej produktu powinno być potwierdzone badaniami naukowymi, przeprowadzonymi w certyfikowanym laboratorium. Doskonały przykład dla omawianego zagadnienia stanowią ziemniaki SunLite®, które przeszły badania i posiadają gwarancję HZPC. Nic dziwnego, że ziemniaki w formule SunLite® cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Obecnie można je zdobyć w trzech różnych odmianach, korzystając z oferty firmy IMIZUNI.

Co idzie w parze z niską kalorycznością ziemniaka?

Niska kaloryczność ziemniaków SunLite® oznacza ogromną korzyść dla zdrowia. To jednak absolutnie nie wszystko. Z niską kalorycznością idą bowiem w parze cenne składniki odżywcze. Ziemniaki tego typu obfitują w witaminę C, są bogatym źródłem błonnika, potasu oraz witamin z grupy B6. Ponadto, charakteryzują się bardzo niską zawartością sodu i zerową obecnością cholesterolu czy tłuszczu. O walorach prozdrowotnych ziemniaków decyduje też obecność wielu wartościowych dla organizmu minerałów, do których zaliczają się między innymi magnez, żelazo, fosfor oraz cynk. Obecnie ziemniaki niskokaloryczne stanowią stały element diety dla osób przewlekle chorych, przede wszystkim cierpiących na cukrzycę. Ilość dań, które można przygotować przy ich pomocy może zaskakiwać, a walory smakowe pozostają w pamięci na długo. Przykład SunLite® pokazuje, że ziemniaki mogą zaskoczyć, a ich widok na stole nie musi kojarzyć się z banalnością i kulinarnym standardem.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz