Dlaczego warto jeść śliwki? Najlepsze przepisy na ciasta i dania ze śliwkami

Dlaczego warto jeść śliwki? Najlepsze przepisy na ciasta i dania ze śliwkami

Sierpień i wrzesień to sezon na śliwki – jedne z najpopularniejszych polskich owoców, które możemy wykorzystać między innymi w ciastach, kompotach czy daniach wytrawnych. Warto po nie sięgnąć, gdyż są nie tylko smakują doskonale, ale również zawierają wiele witamin i składników odżywczych. Przeczytaj, jak śliwki wpływają na nasze zdrowie, która odmiana jest najlepsza i jakie pyszności możesz z nich przygotować.

Jak śliwki wpływają na nasze zdrowie?

Śliwki zawierają wiele witamin i składników odżywczych. Są bogate między innymi w witaminę C, witaminę P, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Śliwki w swoim składzie posiadają też zdrowe polifenole, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo, a także pektyny, oczyszczające przewód pokarmowy ze zgromadzonego w komórkach tłuszczu i cholesterolu.

Śliwki ze względu na swój skład działają kojąco na układ nerwowy, dlatego polecane są osobom, które mają zszargane nerwy. Do swojej diety powinny je włączyć osoby, które mają problemy z zaparciami a także kobiety, które chcą cieszyć się zdrową i piękną cerą, ponieważ owoce te spowalniają procesy starzenia się skóry. Należy jednak pamiętać, że śliwki, zwłaszcza suszone, jedzone w dużej ilości mogą zadziałać przeczyszczająco.

Węgierki, renklody… - jaką odmianę wybrać?

Najpopularniejszą odmianą są śliwki węgierki –mianem tym określa się m.in. Węgierkę Zwykłą (o ciemnofioletowej skórce i żółtozielonym miąższu) i Węgierkę Dąbrowicką. Z węgierek możemy robić powidła, śliwowicę, nadają się również do suszenia.

Popularne są również renklody, z których najbardziej znana jest renkloda Ulena, mająca kuliste, zielonożółte owoce o miodowym smaku, które nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i kompoty czy dżemy.

Jedną z najsmaczniejszych odmian śliw jest amerykańska odmiana Stanley, o dużych owocach i ciemnogranatowej skórce. Jej miąższ jest soczysty, aromatyczny i słodki. Śliwka Stanley świetnie nadaje się na kompoty, powidła czy susze.

Śliwki w kuchni – przepisy na ciasto, powidła i sos 

Śliwki są doskonałym dodatkiem do słodkich wypieków. Ciasta z ich dodatkiem smakują wyśmienicie. Owoce te możemy dodać także do dań mącznych oraz mięs. Świetnie smakuje m.in. schab nadziewany śliwkami czy polędwiczki w sosie śliwkowym. Dodawać je można także do sałatek – zarówno owocowych, jak i wytrawnych.

Zobacz nasze przepisy na dania z ich dodatkiem.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 250 g mąki,
  • 4 jaja,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 800 g śliwek.

Kruszonka: 

  • 125 g masła,
  • szklanka mąki,
  • pół szklanki cukru.

Najpierw przygotuj kruszonkę. W tym celu rozpuść masło, ostudź je a następnie wymieszaj je z mąką i cukrem. Wstaw do lodówki. Śliwki opłucz, przekrój wzdłuż na połówki, usuń pestki. Przygotuj tortownicę o średnicy 24-25 cm.

Przygotuj ciasto – mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawaj po kilka łyżek mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i miksuj na mniejszych obrotach miksera do momentu połączenia się składników.

Ciasto przełóż do formy, rozłóż śliwki, posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Po ostudzeniu możesz przyprószyć je cukrem pudrem.

Powidła śliwkowe

Składniki: 

  • 2 kg dojrzałych śliwek.

Śliwki umyj i usuń pestki. Owoce umieść w dużym garnku z grubym dnem i smaż bez przykrycia przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.

Drugiego dnia śliwki zagotuj i ponownie smaż przez około 1,5 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.

Trzeciego dnia gotuj powidła tak, jak poprzednio, na bardzo małym ogniu przez około godzinę. Gorące powidła przełóż do słoików, zakręć. Wstaw słoiki do garnka, zalej wody i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj jeszcze przez około 10 minut. Wyjmij słoiki z wody i odstaw do góry dnem do ostudzenia.

Sos śliwkowy do mięsa

Składniki: 

  • 100 g suszonych śliwek lub 7 łyżek powideł śliwkowych,
  • 2 szklanki bulionu,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Śliwki pokrój w paski, zalej bulionem i gotuj około 15 min, aż zaczną się rozpadać. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę.

W szklance wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, zalej do połowy zimną wodą, wymieszaj.

Zagęść sos mąką i zagotuj, cały czas mieszając. Podawaj z mięsem – szczególnie dobrze będzie pasować do schabu i polędwicy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz