Artykuł sponsorowany

Uroki trattorii, czyli kuchnia włoska w Polsce

Uroki trattorii, czyli kuchnia włoska w Polsce

Kuchnia regionalna to jeden z elementów definiujących każdą społeczność, region czy kulturę. Wśród wielu rozmaitych propozycji z całego świata, w polskiej rzeczywistości szczególną popularnością cieszy się kuchnia włoska – aromatyczna, sycąca i banalnie prosta.

Pizza – serce włoskiej kuchni

Sytuacja na polskim rynku kulinarnym zmienia się z każdym rokiem. Pojawiają się na nim nie tylko nowe potrawy, ale również lokale, których klimat pozwala na zanurzenie się w smakach i aromatach wybranego regionu świata. W ostatnich latach do naszej kultury zawitały również trattorie. To przytulne, domowe lokaliki, w których na kraciastych obrusach serwuje się na przykład klasyczne spaghetti carbonara czy chrupiącą bruschettę z dodatkiem wspaniałego włoskiego wina.

Wiele potraw przywędrowało do Polski z odległych rejonów świata. Niewiele jednak zrobiło taką furorę jak popularna pizza. Prosta potrawa przygotowana z drożdżowego cienkiego placka, warstwy sosu pomidorowego, z reguły wzbogaconego przyprawami, i sera mozarella zdobyła takie uznanie, że oferujące ją lokale wyrastają jeden po drugim w każdym zakątku kraju.

Kucharze z chęcią specjalizują się w wytwarzaniu tego włoskiego przysmaku, zdobywając zaszczytny tytuł pizzermana. Nawet duże, renomowane restauracje nie wstydzą się posiadania w swoim menu takiego dania. Choć o pizzy mówi się powszechnie, że jest to proste i niewymagające danie, to jeśli ktoś próbował zrobić ją w domu, wie, jakie to wyzwanie.

Przygotowywana przez wyspecjalizowanego pizzermana potrawa podawana w lokalu z pewnością nie należy do tych pospolitych. Aby powstał prawdziwy specjał, pozwalający się delektować i zapamiętać na długo smak, potrzeba wielu starań i włożonego w przygotowanie serca.

Pozornie płaska i zwyczajna pizza musi spełniać wiele przepisowych kryteriów, aby osiągnąć właściwą jakość. Ważny jest więc każdy szczegół, od czasu wyrabiania ciasta, poprzez stopień wyrastania czy jakość składników. Na końcowy efekt zawsze wpływają detale.

Lasagne, spaghetti, risotto i inne włoskie atrakcje

Specjalizujące się w kuchni włoskiej trattorie oferują swoim gościom nie tylko wspomnianą pizzę, ale coraz częściej sięgają po bardziej rozbudowane menu. Dzięki temu możemy delektować się smakami kuchni z południa kontynentu.

Często, łącząc funkcję trattorii i pizzerii z restauracją, lokale zapraszają na prawdziwą ucztę kulinarną. Dzięki niej można nie tylko dobrze się najeść, ale też przeżyć eksplozję smaków, wzmocnionych aromatyczną bazylią, oregano i tonących w kolorach włoskiej flagi narodowej.  Dolce Vita. Restauracja to jeden z takich lokali, w którym można spróbować tradycyjnej pizzy w dowolnej kompozycji albo zajrzeć do sąsiedniej sali, gdzie kelner zaserwuje nam lampkę wyśmienitego wina z „czekadełkiem” oraz menu, od którego trudno oderwać wzrok.

Wśród tradycyjnych potraw w kuchni włoskiej z pewnością pierwsze miejsce zajmują makarony. Są oferowane w tak wielu odmianach, że często trudno poznać wszystkie smaki. To, co w polskiej kulturze jest tylko makaronem, dla Włocha staje się penne, tagliatelle, spaghetti czy lasagne. Uzupełniają je wspaniałe sosy ze szpinakiem, śmietaną, serem i pomidorami. Popisowym numerem włoskich kucharzy są wspaniałe kluseczki gnocci, przypominające nieco polskie kopytka, ale mniejsze, smaczniejsze i wyjątkowo efektownie prezentujące się na talerzu. Amatorzy zup powinni wybrać się zaś na klasyczny krem z pomidorów czy brokułów. Na zwolenników kuchni bardziej wyszukanej czeka wspaniałe risotto.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz