Artykuł sponsorowany

Charakterystyka i korzenie kuchni włoskiej - czego spróbujesz w restauracji Smaki CK?

Charakterystyka i korzenie kuchni włoskiej - czego spróbujesz w restauracji Smaki CK?

Myśl o kuchni włoskiej przywołuje aromat doskonałego makaronu, pizzy i prawdziwej kawy. Rodowity Włoch nie odmawia sobie żadnego romansu z pysznym daniem, a dzień zaczyna od colazione, które na przekór polskiemu językowi oznacza śniadanie. Często jest to po prostu cornetto, czyli słodki, świeży rogalik zestawiony oczywiście z cappuccino, jeśli ma to miejsce przed godziną 11. Zamówienie tej kawy po południu zdradzi nawet najbardziej skrywającego się turystę. Jakie są inne charakterystyczne dla włoskich zwyczajów elementy kuchni? Opowiemy w dalszej części artykułu z pomocą pracowników restauracji Smaki CK.

Co cechuje włoską kuchnię?

Włoskie kulinaria to przede wszystkim prostota i bazowanie na regionalnych tradycjach i miłości do aromatycznego i pysznego jedzenia. Priorytetem poza smakiem jest także bazowanie na produktach, które można dostać na pobliskim bazarze, czy też w miejscowych delikatesach, z pominięciem tych, które tworzone są na masową skalę. Jest to jeden z elementów poszanowania kultury i bogactwa regionu, co jest dla Włochów wyjątkowo ważne.

Za doskonały smak potraw z kuchni włoskiej odpowiedzialne są aromatyczne i dobrze skomponowane przyprawy. Do ulubionych i najczęściej wykorzystywanych można z pewnością zaliczyć zioła, takie jak oregano i bazylia. Równie często korzysta się z estragonu, który dzięki swojemu słonemu posmakowi, z powodzeniem zastępuje sól w wielu daniach. Zioła tworzące ukochaną mieszankę tamtejszych kucharzy to również rozmaryn i tymianek. Przypraw w tej kuchni wyjątkowo często używa się na świeżo, dodatkowo warto wspomnieć, że traktowane są jako dopełnienie całego dania, unika się używania ich w formie maskowania pozostałych smaków produktów, które zostały użyte.

Opowiada nam jeden z pracowników restauracji Smaki CK, która serwuje dania kuchni włoskiej na terenie województwa pomorskiego.

Wśród najważniejszych dla tej kuchni produktów ciężko nie wymienić serów, wędlin, owoców morza, czy też warzyw, które są nieodłącznym elementem całej tradycji i kultury włoskiej. Bez tego ciężko byłoby mówić o diecie tamtych regionów. Włoska flaga nie bez powodu składa się z zielonej, białej i czerwonej barwy, w myśl czego podstawową przystawką jest caprese, składające się z bazylii, mozzarelli i pomidorów.

Włoska pizza, czyli to co kocha cały świat

Klasyk nad klasyki, czyli włoska pizza margherita, napoletana, czy też marinara. Doskonały placek wyrabiany z wysokiej jakości mąki, której typ dobiera się w zależności od efektu, jaki chce się osiągnąć. We włoskich miasteczkach często można trafić na lokale, gdzie kupuje się pojedyncze kawałki pizzy, dzięki czemu można spróbować kilku różnych opcji lub przegryźć coś na szybko między zwiedzaniem ciekawych miejsc. Polacy zdecydowanie są fanami pizzy, jak mało kto, dlatego ta strefa gastronomii w naszym kraju stale się rozwija. Sprawia to, że w różnych regionach można spróbować świetnej pizzy bazującej na włoskich tradycjach, tak jak w restauracji Smaki CK.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz