Artykuł sponsorowany

Piknik w stylu slow food

Piknik w stylu slow food

Przyspieszające tempo dnia codziennego przyzwyczaiło nas do ułatwień stosowanych niemal w każdym aspekcie życia. Konieczność dostosowania się do szybko zmieniających się warunków życiowych, zmusza do dostosowania się do tego tempa w pełni. Z tego względu często odmawiamy sobie przyjemności w postaci długich, codziennych spacerów, rezygnujemy ze spędzania czasu z najbliższymi, odmawiamy sobie drobnych i większych przyjemności, aby móc nadrobić zaległości i być na bieżąco z pojawiającymi się zewsząd wymaganiami. Również przyzwyczajenia żywieniowe większości ludzi zaczęły zbaczać na złą stronę.

Walka z niezdrowymi przyzwyczajeniami

Przyzwyczajenie do ciągłego pośpiechu wpłynęło nie tylko na czas wolny, ale również na czynności dnia codziennego, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Trend ciągłego podążania za nowymi osiągnięciami sprawił, że zaczęło brakować czasu na podstawowe życiowe czynności, jakimi są codzienne posiłki. Konieczność sprawiła, że jedzenie typu fast food na dobre zagościło w przyzwyczajeniach ludzi. Niezdrowy trend zaczął dotykać również nastolatków i dzieci, których rosnąca nadwaga stała się niepokojąca. Powoli jednak świadomość na temat tego, jak ważne jest zdrowe i dobre odżywianie zaczyna coraz bardziej rosnąć. Wspominają o tym również szefowie kuchni z restauracji Dym na wodzie w Ustce, którzy w swoich wytworach kuchennych korzystają z nurtu slow food. Potrawy tworzone na bazie tej idei są przeciwieństwem jedzenia typu fast food. Slow food to powrót do tradycji czerpania z lokalnych produktów, korzystania z nieprzetworzonej żywności a przede wszystkim, filozofia delektowania się jedzeniem i brania jak największej przyjemności ze zdrowego jedzenia.

Powolne delektowanie

Idea kuchni slow food, to nie tylko sposób, w jaki przyrządzane są posiłki. To również sposób specjalnego, innego niż dotychczas podejścia do ich spożywania. Dania kuchni włoskiej, czy polskiej, serwowane przez restaurację Dym na wodzie, nakazują celebrowanie chwil spędzonych w czasie spożywania posiłków, nie tylko, aby dobrze poznać ich smaki, ale również po to, aby spędzić chwile z najbliższymi, bo wspólny posiłek to do tego idealna okazja. Posiłki, w postaci cateringu dostarczone na specjalne okazje – urodziny, wesela, chrzciny, również mają scalać bliskich i ich wspólny czas. Catering na pikniku? To również możliwe. Idea slow food idealnie wpasowuje się w zasady piknikowania. Zdrowe, pyszne jedzenie, spożywane na łonie natury, w otoczeniu bliskich i zieleni, a przy tym beztroskie, wolne chwile, pozwalające na złapanie oddechu podczas codziennego, ciągłego pośpiechu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz