Artykuł sponsorowany

Wyjątkowy smak kuchni japońskiej, czyli różne rodzaje sushi

Wyjątkowy smak kuchni japońskiej, czyli różne rodzaje sushi

Coraz popularniejsze w Polsce sushi to japońska potrawa, która zyskała spore uznanie smakoszy na całym świecie. Składa się głównie ze specjalnie przygotowanego ryżu, do którego dodaje się poszczególne składniki: surowe kawałki ryb, owoców morza, a także wielu innych produktów, które nadają charakterystycznego smaku. Na jakie rodzaje sushi warto zwrócić uwagę?

Charakterystyczny wygląd

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych ze względu na swój wygląd rodzajów sushi jest maki. Do ich przygotowania wykorzystuje się jadalne wodorosty nori, które podawane są w specjalnych arkuszach. Nakłada się na nie wybrane dodatki, a następnie zawija, tworząc tym samym charakterystyczną rolkę. Znany i niezwykle lubiany przez smakoszy kuchni japońskiej jest futomaki. Sushi tego typu zawiera zazwyczaj wiele składników i może być nawet grillowane. Przysmak ten znaleźć można jedynie w dobrych restauracjach serwujących dania kuchni japońskiej, takich jak np. lokale Park's Business Services Sp. z o.o., w których skosztować można prawdziwego, przygotowanego według oryginalnej receptury sushi. Inną jego odmianą jest nigiri – to najstarsza forma wykonania tej potrawy rodem z Japonii. Zachwyca swoją prostotą, składa się bowiem jedynie z kawałka specjalnie uformowanego ryżu, na którym znajdują się owoce morza lub warzywa. Do przypominających rolkę form sushi zalicza się oprócz futomaki również hosomaki. Ten rodzaj charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami. Cienka rolka zawiera zaledwie jeden dodatkowy składnik oprócz ryżu. Są nim zazwyczaj ryby lub warzywa.

Sprawdź więcej: Kuchnia japońska – czym się wyróżnia?

Istotne dodatki

Sushi to typ potrawy, w której bardzo dużą rolę odgrywają także produkty znajdujące się na drugim planie. Stanowią one jedynie dodatek do głównego dania, jednak trudno sobie wyobrazić typowo japońskie, smaczne sushi bez chociażby sosu sojowego. Służy on do delikatnego podkreślenia i wzbogacenia słonego smaku sushi. Doprawienie w ten sposób japońskiego dania, to jeden z najważniejszych elementów podczas jego spożywania. Kolejnym z istotnych dodatków jest marynowany imbir. Przeżuwa się go pomiędzy poszczególnymi rodzajami rolek, by oczyścić kubki smakowe i przygotować je na nowe doznania. Ma on silne właściwości antybakteryjne oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu jest bardzo zdrowym elementem sushi. Trzecim nieodłącznym dodatkiem do sushi jest wasabi, czyli chrzan japoński. Serwuje się go w postaci pasty, a jego niezwykle pikantny smak nadaje charakteru całej potrawie. Decydując się na rozpoczęcie przygody z sushi, warto odwiedzić renomowaną restaurację przygotowującą dania kuchni japońskiej. Przyrządzone w takim miejscu sushi będzie z pewnością doskonałym, pełnym nowych smaków doświadczeniem.

Oceń artykuł (1)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz