Artykuł sponsorowany

Sushi – czego warto spróbować w dobrej restauracji?

Sushi – czego warto spróbować w dobrej restauracji?

Sushi to jedna z potraw zaliczanych ostatnio do najpopularniejszych na całym świecie. Wyjątkowy aromat oraz niepowtarzalny smak i wiele dostępnych wariantów zapewniają niezapomniane wrażenia, dlatego warto udać się do dobrej restauracji serwującej dania kuchni japońskiej, w tym właśnie sushi. Jakie konkretnie jego rodzaje serwują w renomowanych lokalach tego typu?

Ryba i ryż

Jednym z najważniejszych składników sushi jest ryż. Serwuje się go najczęściej z odpowiednio przygotowanymi rybami oraz innymi dodatkami. Do popularnych rodzajów zamawianych w restauracjach kuchni japońskiej zaliczyć można nigiri. To niewielkich rozmiarów kulka składająca się z ryżu, na której znajduje się plaster ryby, owoc morza, warzywo lub omlet. Ta najstarsza forma sushi jest niezwykle ceniona przez smakoszy kuchni japońskiej, a jej przygotowanie możliwe jest w różnych wariantach – zarówno z łososiem, jak i węgorzem, tuńczykiem, a nawet ośmiornicą czy małżami św. Jakuba.

Nigiri w rozmaitych zestawieniach zamówić można w restauracji Oto Sushi, która dla swoich gości przygotowuje także wiele wariantów hosomaki. To grube, przyjemne w smaku roladki, które zawijane są w charakterystyczną algę morską – nori. Do hosomaki dobiera się od trzech do aż dziewięciu składników. Oprócz ryb czy owoców morza mogą to być także poszczególne warzywa, np. ogórek czy por. Ciekawym rozwiązaniem jest hosomaki w wariancie tamago – w tym wypadku głównym dodatkiem jest omlet japoński.

Wiele wariantów sushi

Sushi oferowane w renomowanych restauracjach występuje także w postaci niezwykle popularnych grubych rolek futomaki. Oprócz ryżu składają się one także m.in. z łososia, awokado, sałaty, sezamu i majonezu, a poszczególne propozycje zawierają także krewetki, paluszki krabowe, rzepę czy tykwę. Ciekawą propozycją jest futomaki grillowane – jednym z charakterystycznych produktów  tego typu jest rolka w kokosowej tempurze, która zapewnia niepowtarzalne doznania smakowe. Ryż znajdujący się na zewnętrznej stronie zamiast wewnątrz sushi to z kolei tzw. uramaki. Ten wariant sushi nierzadko zawiera m.in. łososia czy krewetki, ale także nieco bardziej niespotykane ośmiornice bądź inne owoce morza.

W dobrej restauracji z sushi warto spróbować także tamagomaki. Roladki są zawinięte w tym wypadku w omlet japoński, a dodatki w postaci tuńczyka czy kalmara w tempurze zapewniają wyjątkowy smak całej potrawy. Tatar czy sałatki podaje się z kolei w funamori, czyli niewielkiej porcji ryżu formowanej w wydłużony owal. Ofertę uzupełnia tzw. sushi sashimi, którego również warto spróbować będąc w renomowanej restauracji serwującej niepowtarzalne potrawy kuchni japońskiej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz