Smaki kuchni japońskiej
Chociaż kuchnia azjatycka i w szczególności japońska kojarzy się nam przede wszystkim z ryżem i sushi, to jej aromaty sięgają do znacznie dalszych zakątków podniebienia. Choć ryż jest podstawą żywienia większości Azjatów, a sushi od dawna znaleźć można w kartach dobrych europejskich restauracji, to kuchnia japońska ma dużo więcej do zaproponowania. Tu liczy się nie tylko smak, ale i estetyka podawanego posiłku. Przez żołądek do serca, ale tylko, gdy danie jest dziełem sztuki pod względem smaku i wyglądu.
Najpopularniejsze japońskie dania
Gdy sushi jest królową rybnych dań, tak ramen jest zupą znacznie mniej znaną w Europie, a bardzo popularną w wyspiarsko-azjatyckim klimacie. To danie, które sprzedawane jest w Japonii na straganach, w miejscach podawania fastfoodowych posiłków, gdzie przychodzi się, by błyskawicznie coś przekąsić i szybko zrobić miejsce następnym klientom. Bardzo popularne ramen jest wyrobem posiadającym dużo morskich aromatów. Jego głównymi składnikami są wodorosty i suszone wiórki rybne, z których przygotowuje się azjatycki bulion dashi.
Natomiast gdy bulion dashi jest podstawą wielu azjatyckich zup, tak ciasto z mąki pszennej smażone w głębokim oleju jest gwarantem smaku wielu dań obiadowych. To tak zwana tempura, w którą Japończycy zawijają nie tylko warzywa, ale i owoce morza, takie jak ryby czy krewetki.
Prócz wymienionych warto także zwrócić uwagę na sajgonki, sashimi, tatar czy sałatki, z których Azjaci po prostu słyną. To dania, które można znaleźć wyłącznie w jakościowych restauracjach, także tych, które zajmują się obsługą imprez okolicznościowych. W azjatyckich restauracjach w Środkowej Europie, których kucharze wyspecjalizowali się w przygotowywaniu specyficznych, japońskich dań, w których królują ryby, owoce morza, wodorosty, warzywa, i owoce. Także te, które niezwykle trudno jest dostać na naszym rodzimym rynku. U takich gospodarzy jak Q-Sushi, restauracja i katering na każdą okazję, tylko w Nowym Sączu.
Przeczytaj też: Kuchnia japońska – czym się wyróżnia?
Kultura podawania i jedzenia japońskich dań
Japońskie dania mogą nadawać się i do błyskawicznego wchłonięcia i do kontemplacji piękna podanego obiadu, do powolnego wchłaniania nie tylko dania, ale i atmosfery budowanej przez niebanalną estetykę japońskich potraw. Japońskie dania najlepiej je się oczywiście pałeczkami. Nauka takich umiejętności wcale nie jest trudna i po kilku przeciągniętych posiłkach jesteśmy w stanie swobodnie jeść pałeczkami, prawie tak dobrze, jak prawdziwi Azjaci. Wystarczy odrobina chęci i wyzbycie się małej części barbarzyństwa z własnego krwiobiegu.