Artykuł sponsorowany

Właściwości kawy liofilizowanej

Właściwości kawy liofilizowanej

Około 70% Polaków każdego dnia wypija przynajmniej jedną filiżankę kawy. Ten wyjątkowy napój cenimy nie tylko za przyjemny smak i ciekawy aromat, ale także przyjemne pobudzenie. Coraz głośniej mówi się także o dobroczynnym wpływie kawy na organizm człowieka. Jednak czy każda kawa jest zdrowa? Najwięcej pytań i wątpliwości budzą kawy rozpuszczalne, czyli instant.

Zwolennicy tradycyjnej kawy parzonej zwykle mają mało pochlebne zdanie na temat kawy rozpuszczalnej. Potoczna opinia głosi, że kawy instant nie są zdrowe, a nawet szkodliwe, ze względu na obecność chemicznych dodatków. Źródłem takich nieporozumień jest najczęściej brak wiedzy na temat technologii produkcji kawy liofilizowanej – zauważa ekspert ze Zdrowa Zielona.

Zdrowa kawa rozpuszczalna

Kawy rozpuszczalne produkowane są nieprzerwanie od momentu ich wynalezienia w 1901 roku. Sam fakt, że przez tak długi czas nie zrezygnowano z wytwarzania tego rodzaju kawy jest najlepszym potwierdzeniem jej bezpieczeństwa dla zdrowia. Kawa rozpuszczalna nie tylko nie wpływa negatywne na ciało człowieka, ale dodatkowo pomaga chronić organizm.

Najważniejszą cechą różniącą kawy rozpuszczalne od mielonych jest mniejsza zawartość kofeiny. Już samo to sprawia, że taki napój mniej obciąża nasz organizm. Co więcej, w przeciwieństwie do większości napojów parzonych, kawa liofilizowana nie zawiera kafestolu i kafeolu, czyli substancji, które mogą wpływać na podwyższenie poziomu cholesterolu.

Poza tym, kawa rozpuszczalna, tak jak i ta przygotowywana w sposób tradycyjny, jest doskonałym źródłem antyutleniaczy, dzięki czemu jej spożywanie obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Kolejną zaletą picia kawy liofilizowanej jest zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

Jak produkuje się kawę liofilizowaną?

W przeciwieństwie do większości kaw rozpuszczalnych, kawa liofilizowana nie jest suszona pod wpływem wysokiej temperatury, ale wymrażana. W pierwszym etapie produkcji sporządzany jest napar ze świeżych ziaren. Następnie mocno skondensowana ciecz odparowywana jest w procesie liofilizacji.

Liofilizacja naparu polega na wymrażaniu w temperaturze -40oC. Po zamrożeniu, cząsteczki wody usuwane są w procesie sublimacji. W efekcie uzyskujemy produkt gotowy do przygotowania przez zalanie gorącą wodą.

Jakie zalety ma kawa liofilizowana?

Pierwsza z zalet kawy liofilizowanej wynika ze wspomnianej wcześniej cechy, a konkretnie niskiej zawartości kofeiny. Tak przygotowany napój jest łagodniejszy, toteż bardzo chętnie wybierany jest przez osoby, które lubią pić kawę częściej.

Zaletą najważniejszą z praktycznego punktu widzenia jest łatwość przyrządzenia kawy liofilizowanej. Ponieważ jest to kawa rozpuszczalna, wystarczy zalać ją wodą i nie trzeba czekać aż napój się zaparzy. Zbędne są też dodatkowe akcesoria, jak zaparzacz lub ekspres, w związku z czym kawę można przyrządzić nawet w niecodziennych warunkach, np. podczas wyjazdu z noclegiem w hotelu.

Tym, co wyróżnia kawę liofilizowaną spośród innych kaw rozpuszczalnych, jest większe bogactwo smaków i aromatów. Dzięki rezygnacji z suszenia w bardzo wysokich temperaturach, taka kawa jest po prostu bardziej smaczna i pachnąca.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz