Właściwości i zastosowanie zielonej kawy
Zdrowa żywność, która dodatkowo wspomaga proces odchudzania, to w chwili obecnej bardzo popularny temat. Wiele osób szuka produktów, które wydatnie pomogą w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Czy zielona kawa spełnia te wymagania? W dzisiejszym artykule dokładnie opiszemy jej właściwości. Przekonamy Was, że nie tylko wspomaga odchudzanie, ale także ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Charakterystyka zielonej kawy
Może będzie to zaskoczeniem, ale zielona kawa to dokładnie ten sam produkt, który wypijamy każdego dnia. To ta sama kawa, którą piją miliardy ludzi na całym świecie. Prawie ta sama ponieważ nie jest poddawana procesowi palenia. Przed paleniem ziarna kawy zawierają spore ilości kwasu chlorogenicznego. Naukowcy z Azji odkryli, że kwas ten, w połączeniu z kofeiną, powoduje wyraźny spadek wagi oraz zmniejszenie cellulitu. Dowiedli oni, że spożywanie odpowiedniej ilości zielonej kawy przed posiłkami może doprowadzić do utraty nawet 30% tkanki tłuszczowej. Wynika to z faktu, że zielona kawa znacznie spowalnia metabolizm cukru. Według przeprowadzonych badań kwas chlorogenowy ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia o 7%. Dotyczy to zarówno osób zdrowych jak i chorujących na cukrzycę. Nie oznacza to oczywiście, że samo picie zielonej kawy pomoże nam osiągnąć idealną sylwetkę. Podstawą sukcesu jest zdrowa, zbilansowana dieta połączona z regularną aktywnością fizyczną.
Właściwości zdrowotne
„Kwas chlorogenowy należy do polifenoli, które mają silne działanie przeciwutleniające. To sprawia, że zielona kawa posiada również właściwości antyrakowe. Niszczy wolne rodniki, a także usuwa z organizmu metale ciężkie. Picie zielonej kawy może zatem opóźnić rozwój zmian nowotworowych. Szczególnie w początkowych fazach choroby.” – wyjaśnia specjalista ze sklepu Vitsol, zajmującego się sprzedażą zdrowej żywności. Ale to nie wszystko. Picie zielonej kawy ma również ochronny wpływ na pracę wątroby. Ponadto zwiększa odporność poprzez pobudzanie produkcji przeciwciał. Zielona kawa zawiera kwas salicylowy, który ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, oraz kwas galusowy i gezatymowy, które pomagają zwalczać wirusy i bakterie.
Przeprowadzone badania dowiodły, że wprowadzenie zielonej kawy do diety może pomóc w utracie wagi, ale również znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. U mężczyzn zmniejsza także ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych. Zielona kawa pomaga również regulować poziom złego cholesterolu.
Doceniając właściwości zielonej kawy warto pamiętać, że nie jest ona lekarstwem, które pomoże nam wyleczyć chorobę. Jej działanie ma charakter profilaktyczny i wspomagający. Nigdy nie zastąpi terapii zaleconej przez lekarza. Profilaktyka ma jednak olbrzymie znaczenie, gdyż pomaga nam uniknąć lub zminimalizować ryzyko wystąpienia wielu chorób.