W czym tkwi sekret dobrych ziaren kawy?
Najwięksi miłośnicy kawy bez trudu zauważą różnice w smakach kawy serwowanej w różnych lokalach, a nawet przygotowanej przez różnych baristów – mówi ekspert z Coffee Zone w Warszawie. Przyrządzenie aromatycznego napoju o głębokim smaku wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności, ale przede wszystkim sięgnięcia po najlepsze ziarna kawy.
Kawa w ziarnach czy mielona?
Pierwszą, najważniejszą zasadą jest zawsze sięganie właśnie po ziarna, nie zaś kawę mieloną wcześniej. Mielenie ziaren powinno odbywać się bezpośrednio przed przygotowaniem napoju, ponieważ tylko w ten sposób możemy wydobyć z kawy pełnię aromatu.
Robusta czy Arabica?
To 2 najczęściej wybierane gatunki kawy. Napar z ziaren Robusty charakteryzuje się ostrym i gorzkim smakiem, jest też stosunkowo mocny – zawiera do 2,5% kofeiny. Tymczasem Arabica jest kawą łagodniejszą, zarówno w smaku, jak i właściwościach pobudzających (max.1,5% kofeiny). Choć delikatniejsza, Arabica pozwala na parzenie napojów o ciekawszym, bogatym aromacie, często wzbogaconym nutami korzennymi lub czekoladowymi.
Sięgaj po świeżo palone ziarna kawy
Nie bez znaczenia jest też świeżość ziaren. Im dłużej przechowywane, tym mniej smaku uda się z nich wydobyć podczas parzenia. Dlatego jeśli zależy ci na najlepszych doznaniach smakowych, warto inwestować w zakup ziaren kawy bezpośrednio ze sprawdzonej palarni.
Pochodzenie ziaren kawy
Jeśli chcesz mieć pewność, że pijesz prawdziwą, naturalną, po prostu najlepszą kawę, upewnij się, że pochodzi ona z organicznych upraw. Poważne palarnie ziaren udzielają informacji na temat dokładnych lokalizacji plantacji pochodzenia ziaren, a nawet czasu, w jakim dokonano zbioru.
Pewnym ułatwieniem w weryfikacji jakości kawy jest możliwość sprawdzenia jej certyfikatów. Oznaczenia takie jak Fair Trade, Direct Trade, Rainforest Alliance i Organic są najlepszym dowodem na wysoką jakość oferowanej kawy.