Artykuł sponsorowany

Wino – co warto o nim wiedzieć?

Wino – co warto o nim wiedzieć?

Wino kojarzy nam się z miedzy innymi z Włochami i romantyczną kolacją przy świecach. To wytworny trunek o przeróżnych bukietach smakowych i rodzajach. Nie trzeba być jednak zawodowym degustatorem, aby nauczyć się podstawowych zasad ich rozróżniania, które pomogą nam w wyborze wina odpowiadającego naszym upodobaniom. Dowiedz się więcej o najważniejszych aspektach wina.

Barwa wina

Większość z nas kojarzy trzy podstawowe barwy wina, a są to: czerwone, białe oraz różowe i zależą one od szczepu winogron. Czym się one różnią? Czerwone wina mają z reguły większą zawartość alkoholu i podaje się je w "temperaturze pokojowej" (18 st.C) do cięższych potraw. Białe wina cechuje zwykle mniejsza zawartość alkoholu i kwaskowatość. Są też bardziej orzeźwiające. Natomiast różowe wina różnią się ciężkością w zależności od odmiany, jednak zwykle są cięższe niż białe wina. Ponadto, mianem słabego wina określa się trunek o zawartości etanolu poniżej 10 %, a mocnym winem nazywamy takie, którego zawartość etanolu plasuje się między 10 – 14 %.

Zawartość cukru

Kolejnym wyznacznikiem dotyczącym podziału win jest poziom zawartego w nim cukru.  Podział ten dotyczy następujących rodzajów win:

  • Wytrawne – zawartość cukru w nich nie przekracza 4 gramy na litr napoju przy zachowaniu odpowiedniej kwasowości (nie więcej niż 2 g kwasu winowego na litr- poniżej zawartości cukru resztkowego)

  • Półwytrawne – o zawartości cukru większej niż 4 gramy na litr przy zachowaniu całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach kwasu winowego na litr na poziomie 10 g poniżej zawartości cukru resztkowego

  • Półsłodkie – o zawartości cukru w przedziale 4 – 45 g/l

  • Słodkie – o zawartości cukru wynoszącej minimum 45 g/l.

Mówiąc prościej, przynależność danego wina do jednej z wyżej wymienionych grup następuje pod wpływem kilku czynników, a są to:

  • Kraj pochodzenia trunku

  • Zawartość alkoholu

  • Poziom pektyn

  • ndywidualne odczucia smakowe podczas degustacji.

Jak należy pić wino?

Pamiętajmy, aby powoli smakować wino i nie przełykać go od razu, bowiem musi ono sięgnąć wszystkich kubków smakowych – od czubka języka po przełyk, abyśmy mogli poczuć pełne bogactwo jego aromatów i smaków. Warto również przed smakowaniem delikatnie poruszać kieliszkiem, bowiem pozwala to na napowietrzenie wina i tym samym wyzwolenie bukietu oraz poczucie aromatu wina.

Gdzie kupić markowe wino?

Gatunków win jest wiele, dlatego polecamy Państwu skorzystanie z oferty firmy Wina Świata, która ma w swojej ofercie szeroki wybór markowych win najwyższej jakości z całego świata, a jej pracownicy udzielą Państwu szczegółowej porady dotyczącej wyboru wina na daną okazję, oferując także specjalne degustacje dla klientów.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz