Wino – co warto o nim wiedzieć?
Wino kojarzy nam się z miedzy innymi z Włochami i romantyczną kolacją przy świecach. To wytworny trunek o przeróżnych bukietach smakowych i rodzajach. Nie trzeba być jednak zawodowym degustatorem, aby nauczyć się podstawowych zasad ich rozróżniania, które pomogą nam w wyborze wina odpowiadającego naszym upodobaniom. Dowiedz się więcej o najważniejszych aspektach wina.
Barwa wina
Większość z nas kojarzy trzy podstawowe barwy wina, a są to: czerwone, białe oraz różowe i zależą one od szczepu winogron. Czym się one różnią? Czerwone wina mają z reguły większą zawartość alkoholu i podaje się je w "temperaturze pokojowej" (18 st.C) do cięższych potraw. Białe wina cechuje zwykle mniejsza zawartość alkoholu i kwaskowatość. Są też bardziej orzeźwiające. Natomiast różowe wina różnią się ciężkością w zależności od odmiany, jednak zwykle są cięższe niż białe wina. Ponadto, mianem słabego wina określa się trunek o zawartości etanolu poniżej 10 %, a mocnym winem nazywamy takie, którego zawartość etanolu plasuje się między 10 – 14 %.
Zawartość cukru
Kolejnym wyznacznikiem dotyczącym podziału win jest poziom zawartego w nim cukru. Podział ten dotyczy następujących rodzajów win:
- Wytrawne – zawartość cukru w nich nie przekracza 4 gramy na litr napoju przy zachowaniu odpowiedniej kwasowości (nie więcej niż 2 g kwasu winowego na litr- poniżej zawartości cukru resztkowego)
- Półwytrawne – o zawartości cukru większej niż 4 gramy na litr przy zachowaniu całkowitej kwasowości wyrażonej w gramach kwasu winowego na litr na poziomie 10 g poniżej zawartości cukru resztkowego
- Półsłodkie – o zawartości cukru w przedziale 4 – 45 g/l
- Słodkie – o zawartości cukru wynoszącej minimum 45 g/l.
Mówiąc prościej, przynależność danego wina do jednej z wyżej wymienionych grup następuje pod wpływem kilku czynników, a są to:
- Kraj pochodzenia trunku
- Zawartość alkoholu
- Poziom pektyn
- ndywidualne odczucia smakowe podczas degustacji.
Jak należy pić wino?
Pamiętajmy, aby powoli smakować wino i nie przełykać go od razu, bowiem musi ono sięgnąć wszystkich kubków smakowych – od czubka języka po przełyk, abyśmy mogli poczuć pełne bogactwo jego aromatów i smaków. Warto również przed smakowaniem delikatnie poruszać kieliszkiem, bowiem pozwala to na napowietrzenie wina i tym samym wyzwolenie bukietu oraz poczucie aromatu wina.
Gdzie kupić markowe wino?
Gatunków win jest wiele, dlatego polecamy Państwu skorzystanie z oferty firmy Wina Świata, która ma w swojej ofercie szeroki wybór markowych win najwyższej jakości z całego świata, a jej pracownicy udzielą Państwu szczegółowej porady dotyczącej wyboru wina na daną okazję, oferując także specjalne degustacje dla klientów.