Artykuł sponsorowany

Grupa Producentów Owoców Witamina: Jakie jabłka wykorzystywane są do produkcji soków?

Grupa Producentów Owoców Witamina: Jakie jabłka wykorzystywane są do produkcji soków?

Soki jabłkowe oraz inne napoje słodzone na bazie jabłek są bardzo popularne w całej Europie, dorównując smakom pomarańczy czy owoców egzotycznych. Aby stworzyć jednak wysokiej klasy sok jabłkowy, należy do jego produkcji wybrać specjalnie selekcjonowane jabłka. Zarówno polscy, jak i zagraniczni producenci soków jabłkowych wybierają odmiany hodowane w Polsce. Słyną one bowiem ze swojego wyrazistego smaku oraz z braku konieczności wzrostu z użyciem środków chemicznych. Krajowe jabłka uznawane są zatem za proekologiczne i to takie owoce nadają się do przetwórstwa soków.

Polska produkcja jabłek

Statystyki dotyczące produkcji jabłek na świecie jasno wskazują, iż Polska jest jednym z największych producentów tychże owoców. Ustępujemy tylko produkcji chińskiej, tureckiej, a także sadom Stanów Zjednoczonych. W Polsce każdego roku zbiera się zatem nawet 3 miliony ton jabłek, spośród których nawet ponad milion trafia na eksport. Zamówienia składają zaś głównie państwa wschodniej Europy, w tym Rosja. Jeśli chodzi zaś o rodzaje konsumpcji jabłek w naszym kraju, 60% owoców zjadamy bez ich przetworzenia. Pozostałe 40% jabłek trafia do produkcji dżemów, powideł oraz oczywiście soków.

Produkcja napojów jabłkowych to zaś nie tylko soki tworzone z koncentratu, ale także soki tłoczone i nieklarowane. Hurtownie jabłek sprzedają zatem swoje owoce wielkim przedsiębiorstwom przetwórczym, firmom z branży alkoholowej (produkcja cydru), a także restauracjom i barom, które stawiają na sprzedaż klientom soków wyciskanych na świeżo. To wtedy jabłka muszą być najwyższej jakości. O to dba Grupa Producentów Owoców Witamina. Jakie odmiany jabłek takie hurtownie sprzedają producentom soków?

Jakie odmiany jabłek nadają się na soki?

Jabłko na sok powinno mieć odpowiednią twardość, stopień słodkości, a także chrupiącą skórę. Ważny jest też jędrny miąższ oraz delikatna nutka kwasowości. Niebywale ważne jest też to, by owoc nie był uszkodzony mechanicznie, a tym bardziej nie miał śladów żerowania owadów. Proces selekcji jabłek do produkcji soków jest zatem bardzo restrykcyjny. Producenci soków we współpracy z hurtowniami zwracają też uwagę na pochodzenie owoców. Istotne jest to, aby sady, w których wzrastają, nie były opryskiwane silnymi środkami chemicznymi. W Polsce wielu sadowników posiada certyfikaty upraw ekologicznych i to z nich pochodzą najlepsze jabłka na soki.

Jeśli chodzi zaś o gatunki jabłek, które spełniają warunki do produkcji napojów, są nimi te same odmiany, które w Polsce popularne są do bezpośredniej konsumpcji. Przede wszystkim wykorzystywane są zatem jabłka Idared, Jonagold, a także niebywale smaczne jabłka Szampion. Te trzy gatunki owoców mają ponad 50% udział w strukturze odmianowej wszystkich jabłek produkowanych w Polsce. 

Grupa Producentów Owoców Witamina Sp. z o.o

Grupa Producentów Owoców Witamina prowadzi dostawę owoców najwyższej jakości od 2004 roku. Siedziba firmy znajduje się w Białej Rządowej, w województwie łódzkim. Grupa składa się z 11 gospodarstw sadowniczych, które posiadają rozbudowany park maszynowy i samochodowy. Członkowie grupy posiadają certyfikaty GLOBALGAP oraz integrowanej produkcji, co gwarantuje najwyższą jakość i zdrowotność owoców. Grupa specjalizuje się w jabłkach i gruszkach, a chłodnie pomieszczą do 10 000 ton owoców. Nowoczesna linia sortowania, pakowania i przetwarzania owoców zapewnia perfekcjonizm w każdym etapie produkcji. Grupa przestrzega standardów HACCP oraz IFS dla producentów żywności. Z Grupą Producentów Owoców Witamina masz pewność, że owoce są najwyższej jakości!

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz