Dlaczego warto częściej jeść kapustę czerwoną?
Kapusta jest warzywem chętnie wykorzystywanym w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez niej bigos, dobre pierogi czy gołąbki. Najczęściej sięgamy jednak po kapustę białą. Tymczasem równie wiele zalet – zarówno smakowych, jak i zdrowotnych – oferuje jej siostra: kapusta czerwona. Sprawdź, dlaczego warto ją częściej włączać do swojego jadłospisu. Poznaj wszystkie korzyści.
Dlaczego czerwona kapusta jest czerwona?
Za barwę tej odmiany warzywa są odpowiedzialne zawarte w nim antocyjany. To naturalne barwniki, które jednocześnie są bardzo cennymi antyoksydantami. Oznacza to, że mają one właściwości przeciwutleniające i pozwalają eliminować z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Antocyjany przyczyniają się do:
- opóźnienia procesów starzenia się organizmu,
- zmniejszenia ryzyka powstawania nowotworów,
- ułatwiania przyswajania witaminy C przez organizm,
- wzmacniania naczyń krwionośnych.
Ponadto te naturalne barwniki wykazują działanie antyalergiczne. Już tych kilka przykładów pokazuje, jak zdrowym warzywem jest kapusta czerwona. Sok z niej wspomaga pracę wątroby oraz wspiera organizm w walce z cukrzycą, a także „złym” cholesterolem czy z różnego rodzaju stanami zapalnymi. Warto ją więc włączyć szerzej do swojego jadłospisu, korzystając z warzywa dostarczonego przez sprawdzonych dostawców. Takim jest m.in. firma Vega Fresh. Piotrowski Radosław.
Co można przygotować z kapusty czerwonej?
Warzywo jest nie tylko niezwykle zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. I choć najczęściej pojawia się na naszych stołach dopiero zimą, warto z niego korzystać także jesienią, wiosną czy latem. W jakiej postaci? Kapusta czerwona może być serwowana na wiele sposobów. Najbardziej polecane to:
- sok z kapusty – można go wycisnąć za pomocą sokowirówki z pokrojonego na kawałki warzywa – to niezwykle zdrowy napój, zalecany m.in. cukrzykom oraz osobom chorującym na wątrobę,
- surówka z kapusty czerwonej – wystarczy ją posiekać drobno i dodać do innych warzyw, np. marchwi czy selera, będzie smakować wyśmienicie,
- kapusta zasmażana – idealna m.in. jako dodatek do dań mięsnych czy też klusek różnego rodzaju,
- surówka do słoika – z dodatkiem jabłka oraz octu – idealny przetwór na chłodniejsze dni.
Kapustę czerwoną można również – podobnie jak jej białą odpowiedniczkę – potraktować jako cenny dodatek do wielu dań. W posiekanej postaci może trafić np. do kanapki, kebabu, gyrosa, a nawet do dań kuchni chińskiej. W każdym zestawieniu będzie smakowała doskonale, a jej spożycie przyniesie również wiele korzyści dla organizmu. Wystarczy zatem znaleźć dobrego dostawcę i jeść na zdrowie!