Jakie właściwości ma hydrolat różany?

Jakie właściwości ma hydrolat różany?

Hydrolaty nie są nowym wynalazkiem. Przed wiekami głównie pozyskiwano je, by zatrzymać aromat z roślin i kwiatów. Z biegiem lat okazało się, że wody kwiatowe mają również inne cenne właściwości. Jednym z popularnych hydrolatów jest ten z płatków róż. Czy znasz jego zalety? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z artykułem. Dowiedz się, dla kogo jest polecany i jak stosować wodę różaną na wiele sposobów.

Czym jest hydrolat?

Hydrolat powstaje w wyniku destylacji. Podczas tego procesu pozyskuje się dwie substancje – oleistą, czyli olejki eteryczne, oraz wodną, którą jest właśnie hydrolat.

Olejki mają postać skondensowaną, a hydrolat aż w 99% składa się z wody. Z tego względu działa delikatnie, ma zdecydowanie mniej intensywny zapach niż olejki. Można stosować go na całe ciało bez obaw o podrażnienie. Oczywiście niektóre substancje mogą uczulać, dlatego warto wcześniej zrobić test na małej powierzchni skóry.

Czym jest hydrolat z róży?

Hydrolat różany pozyskuje się w wyniku destylacji płatków róż. Powstaje również podczas produkcji wartościowego olejku różanego, który jest o wiele droższy niż woda różana.

Najbardziej znany jest hydrolat z róży damasceńskiej, czyli róży stulistnej, określanej królową tych pięknych kwiatów.

Ekstrakt z róży damasceńskiej zawiera pożądane w kosmetyce witaminy i substancje odżywcze. Zarówno woda różana, jak i olejek mają w sobie witaminy C, A, B, E, K. Znajdziemy w nich także bioflawonoidy, karoten i kwasy organiczne.

hydrolat różany

Jakie właściwości ma woda różana?

Hydrolat pozyskiwany z płatków róż świetnie działa na urodę. Wypróbuj wodę różaną, która:

  • Nawilża – hydrolat zapobiega utracie wilgoci. Jeśli masz cerę suchą, koniecznie zaprzyjaźnij się z wodą z róży.
  • Dodaje zastrzyku energii – hydrolat świetnie działa na zmęczoną cerę. Wypróbuj, jeśli potrzebujesz odświeżenia.
  • Ujędrnia – hydrolat pomaga odzyskać sprężystość skóry oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.
  • Odmładza – jeśli masz cerę dojrzałą i pierwsze zmarszczki, również sięgnij po hydrolat różany i spowolnij procesy starzenia.
  • Przynosi ukojenie – hydrolat idealnie sprawdzi się u wrażliwców. Koi delikatną skórę, a także pomoże w przypadku ukąszenia lub lekkiego poparzenia.
  • Działa na przebarwienia – gdy chcesz pozbyć się nieestetycznych plamek na twarzy, do swojej pielęgnacji dołącz wodę różaną.
  • Wzmacnia – jeśli zmagasz się z cerą naczynkową, hydrolat różany jest właśnie dla ciebie. Pomaga w uszczelnianiu naczynek.
  • Działa przeciwzapalnie – gdy zmagasz się z trądzikiem, wypróbuj wodę różaną. Ukoisz stany zapalne i zmniejszysz wydzielanie sebum.

Jak stosować hydrolat różany?

Hydrolat różany działa wielozadaniowo i możesz stosować go na różne sposoby. Nie tylko na twarz i ciało, ale nawet na włosy. Wybierz ulubioną postać różanej wody. Możesz stosować ją jako:

  • Tonik do twarzy – umyj twarz i spryskaj tonikiem. Następnie, gdy skóra jest jeszcze wilgotna, przejdź do kolejnych kroków pielęgnacyjnych – nałóż serum, krem bądź olejek.
  • Dodatek do kremu – dodaj kroplę do ulubionego kremu, maseczki lub odżywki do włosów. Najlepiej hydrolaty sprawdzą się w przypadku glinek – nadadzą odpowiedniej konsystencji. Gdy glinka zacznie zastygać na twarzy, również spryskaj ją hydrolatem.
  • Podkład pod olej – jeśli olejujesz włosy, hydrolat świetnie sprawdzi się jako baza pod ulubiony olejek. W ten sposób substancje zawarte w oleju lepiej zadziałają na włosy.
  • Mgiełka odświeżająca – możesz stosować jako metodę na upał. Spryskuj twarz w gorące dni. Hydrolat różany ma łagodny zapach, dlatego przy okazji podziała jak delikatne perfumy.
Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz