Artykuł sponsorowany

Dieta wegetariańska. Jakie są jej największe zalety?

Dieta wegetariańska. Jakie są jej największe zalety?

Coraz więcej osób, pragnących spróbować życia w stylu ekologicznym, decyduje się przejść na dietę wegetariańską. Wyklucza ona spożywanie wszelkich produktów pochodzenia odzwierzęcego. Radykalna zmiana jadłospisu bardzo często wiąże się też z poglądami natury etycznej, religijnej i ekonomicznej. Bywa, że zmiana diety związana jest z aktualną modą. Niemniej jednak ciężko nie dostrzec licznych zalet wegetarianizmu. O czym dokładnie mowa?

Odmiany wegetarianizmu

Istnieją różne odmiany diety wegetariańskiej. Laktowegetarianizm wyklucza z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem mleka i jego przetworów, jaj oraz tłuszczów zwierzęcych. Laktoowopescowegetarianizm- oprócz wyżej wymienionych produktów- do spożycia dopuszcza również ryby i owoce morza. Z kolei semiwegetarianie uzupełniają swój codzienny jadłospis również drobiem, ale tylko w ograniczonych ilościach. Za najbardziej radykalne odmiany wegetarianizmu uważany jest weganizm, witarianizm, frutarianizm oraz dieta makrobiotyczna.   Jadłospis opiera się tutaj głównie na surowych, nieprzetworzonych owocach i warzywach oraz produktach zbożowych.

Zalety diety wegetariańskiej

Jak informuje specjalista z firmy Dietering, która zajmuje się cateringiem dietetycznym, dostosowanym do indywidualnych potrzeb klientów- dieta wegetariańska cechuje się niską wartością energetyczną i wysoką wartością odżywczą spożywanych produktów. Zawiera w sobie bardzo ograniczoną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i tłuszczu, a w zamian dostarcza organizmowi sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju. Ponadto dieta wegetariańska dostarcza nam duże ilości błonnika, witamin i mikroelementów, które mają zbawienny wpływa na kondycję wszystkich narządów. Warzywa i owoce – w które obfituje jadłospis wegetarianina- mają silne działania antyoksydacyjne, dzięki czemu wykazują działanie antynowotworowe oraz hamują procesy starzenia się organizmu. W obecnych czasach mięso szpikowane jest rożnego rodzaju antybiotykami oraz konserwowane przy pomocy chemicznych substancji. Nie jest to bez znaczenia dla naszego zdrowia, dlatego też wyeliminowanie produktów odzwierzęcych chroni nas przed spożywaniem wraz z nim toksycznych środków. Specjaliści podkreślają, że wegetarianie są w grupie niskiego ryzyka, jeżeli chodzi o otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2, nowotwory czy kamicę nerkową.

Wady diety wegetariańskiej

Wiele osób uważa, że dieta wegetariańska nie jest w stanie zapewnić człowiekowi wystarczającej ilości białka. Jest to mit, z którym od dawna próbują walczyć sami wegetarianie. Odpowiednio zbilansowany i różnorodny jadłospis jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na białko praktycznie w całości. Wegetarianie mogą jednak cierpieć na niedobory żelaza, witaminy D, wapnia i cynku. Dieta tego rodzaju niesie za sobą ryzyko wystąpienia niedokrwistości megaloblastycznej, krzywicy, osteoporozy, a w przypadku kobiet- zaburzeń miesiączkowania.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz