Artykuł sponsorowany

Skąd się bierze i w jaki sposób objawia nietolerancja pokarmowa?

Skąd się bierze i w jaki sposób objawia nietolerancja pokarmowa?
Problemy ze spożywaniem i właściwym trawieniem niektórych grup pokarmu mają nie tylko niemowlęta i małe dzieci. Coraz częściej problem ten nagle występuje u osób dorosłych, które nigdy wcześniej nie miały problemów z układem pokarmowym. Warto wiedzieć, na jakie objawy zwracać szczególną uwagę i kiedy wykonać badanie. Czy wiesz, które pokarmy najczęściej wywołują nietolerancję?

Skąd biorą się nietolerancje pokarmowe?

Najczęściej są one wynikiem uwarunkowania genetycznego. Nietolerancję glutenu i laktozy zwykle przejawiają osoby, który w jakimś stopniu odziedziczyły tę tendencję po którymś ze swoich przodków – rodzicu lub dziadkach. Drugą przyczyną nietolerancji pokarmowych może być zły stan układu pokarmowego. Dzieje się tak, kiedy nasz przewód pokarmowy jest nadmiernie obciążany z wielu powodów, między innymi długotrwałego stresu, głodówek, nadużywania alkoholu lub niewłaściwej diety. Żeby zdiagnozować problem, warto wykonać innowacyjny test Food Detective, który umożliwia firma ACEROLA, mieszcząca się w Jarosławiu. Pozwala on zbadać reakcję naszego organizmu aż na 59 produktów żywnościowych (40 różnych grup).

Objawy nietolerancji pokarmowej – kiedy się zbadać?

Objawy świadczące o nietolerancji pokarmowej są różnorodne, jednak dość charakterystyczne. Powinieneś zdecydować się na badanie, jeśli odczuwasz jakiekolwiek dolegliwości organizmu, których przyczyny nie jesteś w stanie określić:

  • nieżyt nosa;
  • problemy z oddychaniem i astma;
  • wzdęcia;
  • biegunki lub zaparcia;
  • zatrzymywanie wody w organizmie;
  • problemy skórne (wysypki, łuszczyca itd.);
  • bóle głowy;
  • wahania nastroju i depresja.

Objawy mogą wystąpić nawet kilka dni po zjedzenie szkodzącego nam pokarmu, dlatego trudno znaleźć przyczynę na własną rękę. Metoda eliminacji zwykle trwa bardzo długo i nie zawsze skutecznie.

Na jakie pokarmy musisz uważać?

W dzisiejszych czasach najwięcej słyszymy o nietolerancji laktozy oraz glutenu. I choć to właśnie te problemy dotykają większości społeczeństwa, istnieją również inne grupy pokarmów, na które należy zwrócić szczególną uwagę:

  • Warzywa: brokuł, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka.
  • Ziarna: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto.
  • Orzechy, fasole: migdały, orzech brazylijski, orzech włoski, nerkowiec, rośliny strączkowe, ziarno soi, kakao.
  • Mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina.
  • Ryby: mieszanina ryb białych, ryb słodkowodnych, tuńczyk, skorupiaki.
  • Owoce: jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melon.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz