Skąd się bierze i w jaki sposób objawia nietolerancja pokarmowa?
Skąd biorą się nietolerancje pokarmowe?
Najczęściej są one wynikiem uwarunkowania genetycznego. Nietolerancję glutenu i laktozy zwykle przejawiają osoby, który w jakimś stopniu odziedziczyły tę tendencję po którymś ze swoich przodków – rodzicu lub dziadkach. Drugą przyczyną nietolerancji pokarmowych może być zły stan układu pokarmowego. Dzieje się tak, kiedy nasz przewód pokarmowy jest nadmiernie obciążany z wielu powodów, między innymi długotrwałego stresu, głodówek, nadużywania alkoholu lub niewłaściwej diety. Żeby zdiagnozować problem, warto wykonać innowacyjny test Food Detective, który umożliwia firma ACEROLA, mieszcząca się w Jarosławiu. Pozwala on zbadać reakcję naszego organizmu aż na 59 produktów żywnościowych (40 różnych grup).
Objawy nietolerancji pokarmowej – kiedy się zbadać?
Objawy świadczące o nietolerancji pokarmowej są różnorodne, jednak dość charakterystyczne. Powinieneś zdecydować się na badanie, jeśli odczuwasz jakiekolwiek dolegliwości organizmu, których przyczyny nie jesteś w stanie określić:
- nieżyt nosa;
- problemy z oddychaniem i astma;
- wzdęcia;
- biegunki lub zaparcia;
- zatrzymywanie wody w organizmie;
- problemy skórne (wysypki, łuszczyca itd.);
- bóle głowy;
- wahania nastroju i depresja.
Objawy mogą wystąpić nawet kilka dni po zjedzenie szkodzącego nam pokarmu, dlatego trudno znaleźć przyczynę na własną rękę. Metoda eliminacji zwykle trwa bardzo długo i nie zawsze skutecznie.
Na jakie pokarmy musisz uważać?
W dzisiejszych czasach najwięcej słyszymy o nietolerancji laktozy oraz glutenu. I choć to właśnie te problemy dotykają większości społeczeństwa, istnieją również inne grupy pokarmów, na które należy zwrócić szczególną uwagę:
- Warzywa: brokuł, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka.
- Ziarna: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto.
- Orzechy, fasole: migdały, orzech brazylijski, orzech włoski, nerkowiec, rośliny strączkowe, ziarno soi, kakao.
- Mięso: kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina.
- Ryby: mieszanina ryb białych, ryb słodkowodnych, tuńczyk, skorupiaki.
- Owoce: jabłko, pomidor, czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, grejpfrut, truskawka, melon.