Artykuł sponsorowany

Czy warto zainwestować w garnki ceramiczne?

Czy warto zainwestować w garnki ceramiczne?

Chyba każdy się zgodzi, że garnki są obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Na rynku dostępnych jest naprawdę sporo rodzajów tych produktów. Niektórzy kierują się ceną i wybierają te najtańsze. Jednak nie zdają sobie sprawy, że mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z tego artykułu dowiesz się, jakie zalety mają garnki ceramiczne i dlaczego warto w nie zainwestować!

Garnki oraz inne rodzaje akcesoriów kuchennych wykonanych z ceramiki coraz częściej goszczą w kuchniach polaków. Jest to bardzo dobra zmiana, gdyż są one zdecydowanie bezpieczniejsze niż niektóre, tańsze rodzaje. Ponadto technologia non- stick zapobiega przywieraniu potraw. Niektórzy nie zdają sobie sprawy, że przywieranie potraw może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka!

Dlaczego warto wybrać garnki z ceramiki?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrową, lekkostrawną dietę. Ponadto liczne choroby serca, układu pokarmowego, czy też otyłość powodują, że powinieneś jeść zdecydowanie mniej potraw smażonych. Kiedy korzystasz z garnków ceramicznych, możesz bez problemu przygotować potrawy duszone, czy też smażone z minimalną ilością tłuszczu, nie martwiąc się, że przywrą do dna. Garnki ceramiczne wykonane są z mieszanki ceramicznej (której głównym składnikiem jest glina). Podczas ich produkcji, uformowane produkty wypalane są w temperaturze około 1200 stopni. Dzięki temu, podczas gotowania, czy też smażenia możesz spokojnie podgrzać je do temperatury nawet 400 stopni, nie obawiając się, że będą wydzielać szkodliwe substancje.

Kolejnym argumentem, który przemawia na korzyść garnków ceramicznych jest ich trwałość. Mimo ich zdecydowanie wyższej ceny, warto w nie zainwestować. Gdyż kupując ten rodzaj garnków, możesz mieć pewność, że posłużą Ci przez długie lata. Decydując się na garnki teflonowe, konieczna będzie ich wymiana po krótkim czasie.

Zalety garnków ceramicznych:

  • ceramika to naturalny i przyjazny dla środowiska materiał, który nie wywiera na nie szkodliwego wpływu
  • umożliwiają przygotowywanie potraw z minimalną ilością tłuszczu
  • są trwałe
  • odporne na zarysowania
  • nie emitują szkodliwych substancji podczas smażenia
  • dzięki równomiernemu podgrzewaniu całej powłoki, skracają czas przygotowywania posiłków
  • kiedy skończysz przygotowywać potrawę i zostawisz ją w garnku, będzie ona dosyć długo utrzymywać ciepło
  • nawet podczas smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu nie istnieje ryzyko przywierania

Jak widzisz, garnki ceramiczne mają sporo zalet. Ważne, abyś dokonał właściwego wyboru i zakupił je w profesjonalnym sklepie, który sprzedaje tylko produkty wysokiej jakości. Jednym z takich sklepów jest Kowmi.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz