Materiał Partnera

Profesjonalne testy medyczne na nietolerancję pokarmową

Profesjonalne testy medyczne na nietolerancję pokarmową

Nietolerancja pokarmowa może być bardzo uciążliwym i poważnym problemem. Dlatego tak ważne jest poddawanie się odpowiednim testom określającym przyczyny nietolerancji oraz ustalanie odpowiedniej i bezpiecznej diety.

Nietolerancja pokarmowa

Pewien procent ludzi niestety nie toleruje określonych związków w codziennie przyjmowanym jedzeniu. Taki stan określany jest jako nietolerancja pokarmowa i polega na tym, że organizm nie trawi dobrze niektórych pokarmów. Wtedy zaczyna produkować przeciwciała przeciwko tym niestrawionym cząstkom i w znaczący sposób obciąża funkcjonowanie całego organizmu. Takie reakcje mogą się ujawniać w każdym wieku. Wrażliwość pokarmowa ujawnia się też na wiele sposobów. Mogą to być zarówno przewlekłe bóle brzucha, jak i wzdęcia, bóle głowy, bezsenność czy wysypka skórna. Unikając produktów, które  nam nie sprzyjają, możemy poprawić funkcjonowanie naszego organizmu.

Testy z krwi

Wykrycie nietolerancji pokarmowej wymaga przeprowadzenia specjalnych badań na bazie krwi, które pozwalają określić rodzaje nietolerowanej żywności. Testy na nietolerancję pokarmową przeprowadza się w specjalistycznych laboratoriach.  Badania profesjonalne są skomplikowane, ale mało uciążliwe dla pacjenta, bowiem wymagają jedynie pobrania krwi. Materiał następnie opracowywany jest w warunkach laboratoryjnych, podobnie jak wykonuje się morfologię czy badanie poziomu cukru. Tego typu testy pozwalają na opracowanie profilu immunologicznego pacjenta. Testy obejmują wiele różnych rodzajów żywności, dzięki czemu można uzyskać informacje nie tylko na temat tego, czy nasz organizm nie toleruje jakichś pokarmów, ale też jakie są to konkretne produkty oraz w jakim stopniu nasilona jest nietolerancja.

Nietolerancja pokarmowa IgG zależna

W profesjonalnych nowoczesnych laboratoriach diagnostycznych takich placówek jak Centrum Medyczne Luxmed przeprowadzany jest tzw. test FIT, którego podstawę stanowi pobrana od pacjenta krew. Wskaźnikiem badawczym jest test immunoenzymatyczny EIA, którego podstawowym zadaniem jest oznaczenie przeciwciał klasy IgG. Test ma charakter przesiewowy półilościowy, a jego efektem jest wskazanie tych substancji, które w normalnym, zdrowym organizmie są traktowane obojętnie, a u osoby z nietolerancją pobudzają układ odpornościowy do produkowania przeciwciał, traktując te substancje jako zagrożenie. Im wyższy poziom przeciwciał w klasie IgG, tym silniejszym alergenem jest dana substancja. Efektem wysokiego poziomu przeciwciał jest powstawanie stanu zapalnego oraz uwalnianie szkodliwych substancji niszczących zdrowe tkanki organizmu. Test FIT wykrywa 176 przeciwciał IgG. Po uzyskaniu wyniku można skorzystać z pomocy dietetyka w Centrum, który pomoże w ustaleniu odpowiedniego profilu żywieniowego.

Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz