Artykuł sponsorowany

Co jeść, gdy organizm nie toleruje laktozy?

Co jeść, gdy organizm nie toleruje laktozy?

Osoby z nietolerancją laktozy muszą uwzględniać w swojej diecie ten defekt ich organizmu i układać swój jadłospis tak, by ograniczyć spożywanie mleka i jego przetworów. Pozwala to zapobiec nawrotu przykrych dolegliwości. Jak się zatem odżywiać i jakimi produktami zastąpić mleko, by jeść smacznie i zdrowo?

 Dlaczego dieta jest tu ważna?

W przypadku nietolerancji laktozy odpowiednio ułożona dieta eliminacyjna jest kluczowa dla leczenia jej objawów. Laktoza jest cukrem mlecznym, problem nietrawienia jej przez organizm może dotknąć zarówno dzieci i niemowlęta, jak i dorosłych. Dieta może polegać na całkowitym wyeliminowaniu produktów z laktozą z diety bądź tylko ograniczeniu ich spożycia. Ta pierwsza opcja dotyczy tych osób, które cierpią na bardzo nasilone objawy nietolerancji laktozy oraz pacjentów z wrodzonym niedoborem laktazy. U tych ostatnich nawet niewielka ilość laktozy może być groźna dla zdrowia i życia.

Zalecane produkty

Większość osób z niedoborem laktazy może spożywać niewielkie ilości produktów mlecznych – jednorazowo ok. 100-200 ml słodkiego mleka. Tacy pacjenci nie muszą całkowicie rezygnować z laktozy. W ich diecie znaleźć się mogą kefiry, jogurty, sery pleśniowe, maślanki, kwaśne śmietany – zawarte w nich bakterie produkują laktazę oraz wspomagają proces rozkładu laktozy. Do tego nie wywołują objawów nietolerancji pokarmowej i dostarczają organizmowi potrzebnych składników. Laktozy nie zawierają sery twarde dojrzewające, a sery kremowe i topione zwierają jej niewielkie ilości. Warto również poszukać w sklepach mleka o obniżonej zawartości laktozy. Dietę można uzupełnić o tabletki zawierające laktazę przyjmowane przez posiłkiem zawierającym nabiał.

Alternatywa dla mleka

Przy nietolerancji laktozy warto poszukać zdrowej alternatywy dla mleka zwierzęcego. Najlepsze oczywiście będzie mleko roślinne: gryczane, sojowe, ryżowe, kokosowe, kukurydziane czy owsiane. Doskonałym uzupełnieniem diety u osób cierpiących na nietolerancję cukru mlecznego jest ser tofu jako doskonałe źródło wapnia i białka. W sklepach dostępne jest też mleko i jego przetwory niezawierające w ogóle laktozy. Zamiast samodzielnie układać jadłospis i sprawdzać zawartość laktozy we wszystkich produktach (a może ona być ukryta również w pieczywie, gotowych daniach, mięsie i wędlinach oraz słodyczach) można zamówić gotowe posiłki przywożone do domu np. z firmy Dieta Eco

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz