Artykuł sponsorowany

Punkt gastronomiczny od kuchni – wyposażenie to podstawa

Punkt gastronomiczny od kuchni – wyposażenie to podstawa

Lokal gastronomiczny to działalność, na którą najchętniej decydują się młodzi przedsiębiorcy. Jest to jednocześnie jedna z dynamiczniej rozwijających się branż na rynku. Na powodzenie i sukces w przypadku tego typu biznesu ma wpływ wiele aspektów. Jednym z nich jest dobór niezbędnego sprzętu i wyposażenia, w tym wyposażenia kuchni i całego zaplecza gastronomicznego.

Funkcjonalne i przyjazne zaplecze gastronomiczne

Wyposażenie kuchni i całego zaplecza w lokalu gastronomicznym to jeden z kluczowych aspektów prowadzenia własnej działalności tego typu. Oczywiście można zaryzykować i kupić używane akcesoria, jednak może to okazać się pozorną oszczędnością, gdyż koszty naprawy mogą być bardzo duże. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zakup nowego wyposażenia, na przykład w firmie Gastro-Serwis z Gliwic i cieszenie się przez długi czas bezproblemową eksploatacją. Warto pamiętać, że koszty, jakie poniesiesz przy zakupie niezbędnego sprzętu zależą od tego, co zamierzasz podawać swoim gościom. Samo zaplecze gastronomiczne można podzielić na poszczególne działy:

  • magazynowy – czyli miejsce, gdzie przechowywana jest żywność i inne produkty niezbędne do tworzenia potraw. Powinien być on wyposażony w różnego rodzaju regały, stoły, chłodnie itp.,
  • produkcyjny – kuchnia i miejsca, gdzie przygotowywane są potrawy. W pomieszczeniu powinny znaleźć się elementy takie jak lodówki oraz stoły do wstępnej obróbki ryb, mięsa i warzyw oraz zlewozmywaki do ich oczyszczenia. Należy również zadbać o miejsca do krojenia i przygotowywania potraw, a także, w zależności od prowadzonej działalności, różnego rodzaju piece konwekcyjno-parowe oraz piece gazowe lub elektryczne,
  • dział ekspedycyjny i zlewozmywakowy – czyli miejsca wydawania potraw oraz  zmywania naczyń stołowych. Ten ostatni powinien być wyposażony w zlewozmywaki, zmywarki i niezbędne akcesoria,
  • dział socjalny – w którego skład wchodzą pomieszczenia socjalne, sanitarne
    i administracyjno-biurowe.

Planując zakup wyposażenia kuchni i zaplecza gastronomicznego trzeba zwrócić uwagę na odpowiednią jakość tych elementów. Jest ona bowiem bardzo ważna, a wszystko dlatego, że zakupione sprzęty i urządzenia będą narażone nie tylko na działanie wysokich temperatur, ale także wszelkich substancji chemicznych oraz wilgoci.

Zakup, który warto przemyśleć

Kupno nowego wyposażenia u profesjonalnego dystrybutora to gwarancja jakości, możliwość uzyskania fachowej porady, a także pewność, że w przypadku problemów będziemy mogli liczyć na serwis i naprawę. Dlatego też poszukując sprzętu do lokalu gastronomicznego warto zapoznać się z ofertą firmy Gastro-Serwis z Gliwic. Początki ich działalności to serwis profesjonalnych urządzeń gastronomicznych, co pozwoliło im poznać od podstaw problematykę i technologię nowoczesnych urządzeń niezbędnych w gastronomii. W chwili obecnej oferują oni szeroki zakres usług serwisowych, handlowych i doradczych, począwszy od starszych urządzeń gastronomicznych po najnowsze technologie światowe. Swoim klientom oferują  urządzenia i produkty wszystkich wiodących marek na rynku, w tym również meble ze stali nierdzewnej, środki do utrzymania czystości i higieny w kuchni oraz wiele innych profesjonalnych produktów. Gastro Serwis to w 100% polska firma, zatrudniająca najwyższej klasy profesjonalistów, którzy zakupione u nich meble i urządzenia zamontują bezpłatnie.

Zarówno restauracje, jak również mała gastronomia to bardzo wymagający rodzaj działalności gospodarczej. Nie tylko pod względem formalnym, czyli procesu zakładania oraz uzyskania odpowiednich zezwoleń i koncesji, ale również pod względem późniejszego jej prowadzenia i dbałości o wizerunek. Spełnienie wszystkich wymogów, również tych dotyczących zaplecza gastronomicznego, nie jest może najprostsze, lecz wydatnie zwiększy naszą szansę na osiągnięcie sukcesu.

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz