Zioła do każdej kuchni
Gdzie można dostać dobre zioła?
Rodzajów ziół, przypraw oraz ich różnych kompozycji jest bardzo wiele. W zależności od potrawy (lub np. napoju) stosowane będą inne ich rodzaje. Im bardziej wymyślny posiłek, tym bardziej nietypowe przyprawy zostaną użyte. Niektórych z nich może brakować w sklepach, które zazwyczaj są odwiedzane. W takim wypadku warto skorzystać z ofert firma, takich jak Floramex. Gdzie przy okazji zakupu można zaopatrzyć się w zioła, które z pewnością przydadzą się przy najbliższym gotowaniu. Są to zioła oraz przyprawy, których nie powinno na co dzień zabraknąć w żadnym domu.
Przyprawy, które powinny znaleźć się w każdej kuchni
Co ciekawe, od wieków stosowana jako podstawowa przyprawa, sól, nie jest wcale zdrowa. Według naukowców średnia dzienna ilość, potrzebna człowiekowi, wynosi 1/6 do jednej łyżeczki. Niestety ludzie spożywają sól w znacznie większych ilościach, wielokrotnie przekraczając górną granicę, co może powodować wiele chorób. Drugą niezbędną przyprawą jest pieprz. Jest to korzenna przyprawa pochodząca z Azji. Nadaje potrawom wyrazistego smaku, a przy tym posiada ciekawe walory zdrowotne. Tymianek jest bardzo popularny przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, stosuje się go do potraw intensywnych w smaku. Co ciekawe, posiada on właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zyskał miano naturalnego antybiotyku. Rozmaryn, podobnie jak majeranek, jest najchętniej wykorzystywany w krajach południowoeuropejskich. Często używany także w Polsce, ma mocny, cierpki smak, który znakomicie się komponuje z czosnkiem, grzybami, a nawet pieczonymi ziemniakami. Na popularności w Polsce bardzo zyskała także bazylia. Świeża bądź suszona, idealnie pasuje do pizz, makaronów, zapiekanek, a także sosów. Poza tym działa ona korzystnie na układ trawienny. Mówiąc o pizzy, zapiekankach i makaronach, nie można nie wspomnieć o przyprawie, którą jest oregano. Najchętniej wykorzystywana przez Włochów, posiada właściwości przeciwzapalne. Będąc przy właściwościach przypraw, pamiętać należy o (tak bardzo w dzieciństwie nienawidzonym) czosnku. Posiada właściwości bakteriobójcze i do dzisiaj jest powszechnie stosowany podczas przeziębień i różnego rodzaju chorób. Stosuje się go do wielu potraw, dodawany różnej formie (proszku, bądź świeżej), nawet w niewielkich ilościach, znacząco może wpływa na smak niemalże każdej potrawy.