Artykuł sponsorowany

Zioła do każdej kuchni

Zioła do każdej kuchni
Okres przedświąteczny jest czasem przygotowań. Zaczynają się gruntowne porządki, a także przygotowywanie potraw, których zazwyczaj jest więcej, niż da się zjeść. Tak się przynajmniej wydaje pierwszego dnia świąt. Aby uzyskać odpowiedni smak potraw, poza (oczywiście) składnikami, potrzebnymi do ich przyrządzenia, niezmiernie ważne są przyprawy. To one nadają ostateczny smak i aromat.

Gdzie można dostać dobre zioła?

Rodzajów ziół, przypraw oraz ich różnych kompozycji jest bardzo wiele. W zależności od potrawy (lub np. napoju) stosowane będą inne ich rodzaje. Im bardziej wymyślny posiłek, tym bardziej nietypowe przyprawy zostaną użyte. Niektórych z nich może brakować w sklepach, które zazwyczaj są odwiedzane. W takim wypadku warto skorzystać z ofert firma, takich jak Floramex. Gdzie przy okazji zakupu można zaopatrzyć się w zioła, które z pewnością przydadzą się przy najbliższym gotowaniu. Są to zioła oraz przyprawy, których nie powinno na co dzień zabraknąć w żadnym domu.

Przyprawy, które powinny znaleźć się w każdej kuchni

Co ciekawe, od wieków stosowana jako podstawowa przyprawa, sól, nie jest wcale zdrowa. Według naukowców średnia dzienna ilość, potrzebna człowiekowi, wynosi 1/6 do jednej łyżeczki. Niestety ludzie spożywają sól w znacznie większych ilościach, wielokrotnie przekraczając górną granicę, co może powodować wiele chorób. Drugą niezbędną przyprawą jest pieprz. Jest to korzenna przyprawa pochodząca z Azji. Nadaje potrawom wyrazistego smaku, a przy tym posiada ciekawe walory zdrowotne. Tymianek jest bardzo popularny przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, stosuje się go do potraw intensywnych w smaku. Co ciekawe, posiada on właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zyskał miano naturalnego antybiotyku. Rozmaryn, podobnie jak majeranek, jest najchętniej wykorzystywany w krajach południowoeuropejskich. Często używany także w Polsce, ma mocny, cierpki smak, który znakomicie się komponuje z czosnkiem, grzybami, a nawet pieczonymi ziemniakami. Na popularności w Polsce bardzo zyskała także bazylia. Świeża bądź suszona, idealnie pasuje do pizz, makaronów, zapiekanek, a także sosów. Poza tym działa ona korzystnie na układ trawienny. Mówiąc o pizzy, zapiekankach i makaronach, nie można nie wspomnieć o przyprawie, którą jest oregano. Najchętniej wykorzystywana przez Włochów, posiada właściwości przeciwzapalne. Będąc przy właściwościach przypraw, pamiętać należy o (tak bardzo w dzieciństwie nienawidzonym) czosnku. Posiada właściwości bakteriobójcze i do dzisiaj jest powszechnie stosowany podczas przeziębień i różnego rodzaju chorób. Stosuje się go do wielu potraw, dodawany różnej formie (proszku, bądź świeżej), nawet w niewielkich ilościach, znacząco może wpływa na smak niemalże każdej potrawy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz