Artykuł sponsorowany

Przyprawy i aromaty do chipsów i innych słonych przekąsek

Przyprawy i aromaty do chipsów i innych słonych przekąsek

Chipsy to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Towarzyszą nam podczas oglądania telewizji, są nieodłącznym elementem każdej domowej imprezy i szkolnej wycieczki. Można śmiało powiedzieć, że smak chipsów oraz ich chrupkość uzależnia. W dużej mierze odpowiedzialne są za to przyprawy i aromaty, które wywołują u nas określone wrażenia sensoryczne. Dlaczego tak trudno oprzeć się chipsom i innym słonym przekąskom?

Doskonale skomponowane przyprawy

Na popularność chipsów składa się perfekcyjne zestawienie wielu rozmaitych czynników. Liczy się wielkość przekąski, jej grubość, stopień wypieczenia oraz dobór odpowiedniej kompozycji przypraw i aromatów. Zwykle już po otwarciu paczki chipsów uderza nas intensywny, apetyczny zapach, który sprawia, że nie mamy ochoty czekać ani chwili na degustację. W momencie, gdy chips ląduje w ustach, czujemy na naszym języku eksplozję wytrawnych smaków. Z roku na rok opcji smakowych jest coraz więcej. Jak informuje specjalista z firmy Culinar Polska, która specjalizuje się w produkcji i dystrybucji dodatków do żywności:

„Prace nad idealną kompozycją przypraw do określonego rodzaju przekąsek, która ma szansę stać się nowym trendem na rynku, mogą trwać tygodniami. Klienci oczekują, że ich ulubione przekąski będą wolne od dodatków chemicznych, a zamiast nich w składzie produktu pojawią się naturalne przyprawy. Wiele smaków chipsów powstaje na specjalne zamówienie konsumentów, co jest poprzedzone wnikliwą analizą ich potrzeb”.

Jakie smaki chipsów cieszą się największą popularnością?

Półki w sklepach są wypełnione przekąskami różnego rodzaju. Najbardziej podstawowym asortymentem wśród chipsów są chipsy solone. Największą popularnością zaś cieszą się chipsy paprykowe, bekonowe, serowe, o smaku zielonej cebulki.

Bardzo ważne jest właściwe skomponowanie takich złożonych mieszanek smakowych i utrzymanie właściwych proporcji poszczególnych składników, ponieważ smak, który docenią konsumenci, przełoży się na wzrost sprzedaży produktu.

Do produkcji jakich innych słonych przekąsek stosuje się mieszanki przyprawowe?

Mieszanki przyprawowe wykorzystywane są również do produkcji chrupek kukurydzianych, prażynek, krakersów, paluszków i popcornu. Coraz częściej możemy spotkać przyprawione w ten sposób orzechy. Każdy produkt wymaga indywidualnego doboru bukietu przypraw. Tylko wtedy udaje się podkreślić wszystkie jego walory smakowe. Wyższa cena słonych przekąsek bardzo często warunkuje ich lepszą jakość. Zwykle, kiedy kupujemy tanie chipsy czy chrupki, czujemy się rozczarowani ich smakiem. Dopiero gdy sięgamy po produkty renomowanych producentów, widzimy wyraźną różnicę w intensywności doznań smakowych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz