Artykuł sponsorowany

Zdrowe konserwanty, czy w ogóle istnieją?

Zdrowe konserwanty, czy w ogóle istnieją?

Dzisiaj, mimo że każdy z nas ma w domu lodówkę, szukamy metod i technik przedłużania trwałości żywności. Chcemy wpływać na jej strukturę, konsystencję i aromat w sposób jak najbardziej naturalny i pozbawiony substancji szkodliwych. Bardzo często boimy się, że stosowane przez producentów dodatki do żywności zmienią nie tylko jej strukturę, ale i smak. Czytanie etykiet produktu w sklepie zajmuje nam coraz więcej czasu. Czy w ogóle istnieją zdrowe konserwanty?

Firmy produkujące dodatki do żywności jak All Taste Sp. z o. o. stoją przed nie lada wyzwaniem jak stworzyć konserwanty, które spełnią swoją funkcję, ale pozostaną zdrowe i bez szkodliwego działania na organizm człowieka. Zapewniamy, iż stworzone przez nas mieszanki pomogą przedłużyć trwałość produktów bez znacznej zmiany ich smaku, koloru czy konsystencji. Setki zadowolonych klientów są tego najlepszym dowodem!

Zdrowe konserwanty?

Trzeba sobie przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie, po co producenci żywności decydują się na stosowanie konserwantów. Mają one wpływ nie tylko na strukturę, smak i zapach produktów spożywczych często ją ulepszając. Ich podstawową rolą jest zapobieganie psuciu się produktów oraz rozwojowi szkodliwych dla zdrowia bakterii. Jednym słowem chronią nas przed chorobami! Nie da się, więc wykluczyć tego składnika z przetwórstwa żywności, ale trzeba mieć świadomość, że niektóre z konserwantów mogą być szkodliwe dla człowieka. Warto, więc zwracać uwagę, jakie zawiera dany produkt i wybierać te bardziej naturalne. Czasami wystarczy zastosować określoną mieszankę przypraw, aby znacząco wydłużyć termin przydatności do spożycia żywności! Idąc do sklepu wybieramy te produkty, które wyglądają lepiej, lepiej pachną i mają lepszy kolor. Trzeba jednak przeanalizować jak to się dzieje!

Substancje dodatkowe w różnej formie

W sklepie All Taste Sp. z o.o. znajdą Państwo różnorodne konserwanty: substancje zastępujące płynny mleczan, produkty bez dodatku E, substancje dodatkowe do kiełbas gotowanych i parzonych. Występują one w różnych postaciach: płynnej i w postaci proszku. Część konserwantów wstrzykuje się do produktów np. do szynek, aby zachowały one dobrą strukturę, kolor i dało się wydobyć pełny smak produktu. Naturalne barwniki i stabilizatory koloru sprawdzają się w przypadku wytwarzania kiełbas. Tutaj warto wybierać te bez GMO, chemii i bez dodatków E. Jednocześnie w naszej ofercie można znaleźć:

  • substancje zastępujące mięso
  • substancje zastępujące tłuszcz
  • substancje zastępujące produkty wywołujące alergie
  • skrócenie czasu dojrzewania
  • ograniczenie synerezy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz