Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto częściej jeść sushi?

Dlaczego warto częściej jeść sushi?

Sushi to japoński przysmak, który całkowicie zawładnął naszymi podniebieniami. Sięgamy po nie już nie po to, by posmakować orientu, ale raczej by urządzić prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia. Kiedyś to danie z ryżu, surowych ryb i alg morskich uznawane było raczej za kulinarną ciekawostkę. Dziś na stałe wpisało się do naszego menu. Dlaczego warto jeść sushi? Co jest w nim takiego niezwykłego, że właściwie wszystkim smakuje?

Zdrowy przysmak

Jeszcze kilka lat temu sushi kojarzyło się z trudno dostępnym, bardzo drogim daniem, po które sięgają tylko miłośnicy kulinarnych ciekawostek. Na szczęście prostota tej japońskiej potrawy zawojowała podniebienia całego zachodu i dziś w Polsce sushi można kupić w wielu specjalizujących się w orientalnej kuchni restauracjach. Oczywiście, nie wszędzie ten przysmak jest odpowiednio przyrządzany – lepiej wybierać sprawdzone sushibary, takie jak Art Sushi Sp. z o.o. Dzięki temu unikniemy rozczarowania i… zatrucia pokarmowego. Dobrze przygotowane sushi, zgodnie z japońską filozofią kulinarną – czyli bazujące na świeżych, dobrej jakości produktach, jest bardzo zdrową przekąską. Podstawowym składnikiem sushi jest ryż, który miesza się ze specjalnym rodzajem octu, nadającym mu specyficzny smak i lepkość niezbędną do przygotowania zgrabnych rolsów. Bardzo ważna jest też zdrowa, świeża ryba – która, co warto podkreślić, wcale nie musi być surowa. Dużo istotniejsza jest w tym przypadku jej jakość. Ryby dostarczają nam wielu potrzebnych zdrowych składników, takich jak kwasy OMEGA-3. Ważnym składnikiem sushirollsów są wodorosty – czyli nori. Służą one nie tylko do nadania odpowiedniej formy wałkowi sushi, ale mają też wiele witamin i minerałów oraz pobudzają nasz metabolizm. Sushi to doskonały posiłek dla osób na diecie – jest lekki i pełnowartościowy.

Uczta także dla oczu

Dobre restauracje sushi, takie jak wspomniane wyżej Art Sushi, dbają o każdy detal. Idealna musi być nie tylko kompozycja smaku, ale także wygląd dania. Dlatego sushi to doskonały wybór nie tylko na zdrowy lunch, ale także na romantyczną kolację. Przepiękne kolorowe kąski, które można jeść rękami sprawią, że wieczór będzie niezapomniany. Wychodząc do takiej restauracji, poczujemy się naprawdę wyjątkowo. Żeby każdy kęs był nowym odkryciem dla naszego podniebienia, tradycyjnie do sushi podaje się marynowany imbir. Warto go używać, by oczyścić kubki smakowe i przygotować je na nowe kulinarne doznania. Celebrując każdy kawałek sushi, poczujemy się jak w dalekiej, orientalnej podróży, nawet bez wychodzenia z domu – bo sushi można też zamówić z dowozem do swojego mieszkania.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz