Artykuł sponsorowany

Rodzinny obiad w Gdańsku – gdzie warto się wybrać?

Rodzinny obiad w Gdańsku – gdzie warto się wybrać?

Gdańsk należy do jednych z najpiękniejszych polskich miast. Słynie ze zjawiskowej starówki, czystych plaż i niezwykle przyjaznej atmosfery. Każdego roku tysiące turystów odwiedzają Gdańsk z zamiarem zrobienia sobie pamiątkowej fotografii przy pomniku Neptuna oraz skosztowania świeżej ryby. Bo tak jak Zakopane słynie z kwaśnicy i oscypka, tak Gdańsk rybą prosto z wody stoi. Tylko gdzie znaleźć lokal, który zaserwuje nam takie smakołyki. Choć smażalni ryb jest w mieście względnie dużo, tylko nieliczne spełniają wysokie oczekiwania klientów. Rybakówka jest jedną z nich. Dlaczego warto udać się tam na rodzinny obiad?

Ryby z własnej hodowli

Być nad morzem i nie zjeść świeżej ryby, to tak jak spacerować po plaży i nie zamoczyć stóp w słonej wodzie. Niestety nie wszystkie restauracje serwują swoim klientom prawdziwie świeże produkty. Wciąż wiele lokali komponuje swoje dania w oparciu o ryby mrożone, przedstawiając je w menu jako towar najwyższej klasy. Miejsc, w których naprawdę możemy skosztować ryb prosto z wody, jest stosunkowo niewiele, dlatego też cieszą się one takim uznaniem gości. Rybakówka zasłynęła ze sprzedaży ryb z własnych stawów, dzięki czemu zyskała szerokie grono stałych klientów.

Karta dań jest przejrzysta i nieprzesadzona. Możemy wybierać spośród smakowitych przystawek takich jak śledź korzenny z kaparami czy tatar z łososia. Wielbiciele ryb smażonych mogą zdecydować się na filet z sandacza, halibuta, suma lub pstrąga, a zwolennicy ryb z pieca powinni spróbować soczystego jesiotra. Dużą popularnością cieszy się także aromatyczna i pełna smaku zupa rybna. Również dla łasuchów znajdzie się coś pysznego – domowe ciasto lub panna cotta z niespodzianką skutecznie zaspokoją apetyt na słodkości.

Klimatyczny wystrój i miła obsługa

Smażalnia ryb urządzona jest w nowoczesny, ale bardzo klimatyczny sposób. Ściany przestronnej sali dla gości wykończone są cegłą, a sufit zdobią ciężkie, drewniane bale. Wszędzie zaobserwować można też marynistyczne akcenty, jednak odcienie niebieskiego przełamane zostały kolorem seledynowym, co nadaje całości unikalnego charakteru. Goście mogą też skorzystać z wygodnie urządzonego ogródka piwnego, który w czasie chłodniejszych dni ogrzewany jest przez lampy gazowe. Duża ilość rośli uprzyjemnia posiłek i stanowi piękną dekorację wygrodzonej przestrzeni.

Warto też dodać kilka uwag na temat obsługi. Kelnerzy doskonale orientują się w karcie dań i potrafią doradzić gościowi odpowiedni posiłek na podstawie jego preferencji kulinarnych. Są uprzejmi i chętnie służą pomocą, wskazując drogę do toalety czy miejsca, w którym można zapalić papierosa. Mocną stroną lokalu są również kucharze, którzy z popularnych posiłków rybnych potrafią stworzyć popisowe dania. Nie bez znaczenia jest szybki czas obsługi. W Rybakówce nikt nie czeka na swoją potrawę dłużej niż to konieczne.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz