Artykuł sponsorowany

Dlaczego powinniśmy częściej jeść ryby?

Dlaczego powinniśmy częściej jeść ryby?

Ryby nie są częstym gościem na stołach większości Polaków. Kojarzą się one nam raczej z jedzeniem postnym – dlatego sięgamy więc po nie w piątki lub Wigilię Bożego Narodzenia. To jednak duży błąd – ryb powinno być w naszej diecie znacznie więcej. Dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości zdrowotne? I jak wybrać ryby, które pochodzą ze sprawdzonego źródła? Odpowiedzi znajdziecie w tym artykule.

Ryby są bogate w kwasy omega-3

Kwasy omega-3 mają ogromny wpływ na nasze zdrowie, a ryby – zwłaszcza tłuste, takie jak łosoś, śledź, tuńczyk czy makrela – mają ich pod dostatkiem. Dlatego dietetycy zalecają, by sięgać po rybę co najmniej dwa razy w tygodniu. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają między innymi na ludzki układ krążenia – u osób, których dieta jest w nie bogata, występuje znacznie mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy. Mniejsze jest też zagrożenie zgonu z powodu niedokrwienia serca czy arytmii. U regularnie jedzących ryby rzadziej występują też udary. Osoby, które dbają o dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w rybach, żyją średnio ponad dwa lata dłużej. Firmą, która zajmuje się sprzedażą dobrej jakości ryb do sklepów jest Rafa – przedsiębiorstwo współpracuje z wieloma różnymi firmami i zawsze dba o jakość swoich produktów.

Ryby pozwalają na dłużej zachować młodość

Udowodniono, że regularne spożywanie ryb spowalnia demencję. Zagrożenie nią u osób jedzących ryby regularnie jest nawet o 1/5 mniejsze niż u tych, którzy ryb nie jedzą w ogóle. Co również warto odnotować, dieta bogata w ryby wpływa na zwiększanie się objętości mózgu – a konkretniej substancji szarej, odpowiadającej za zapamiętywanie. Ważne jest jednak, w jakiej postaci spożywamy ryby – zdrowsze od smażonych i lepiej działające na nasz mózg są ryby pieczone lub gotowane. Nie chodzi tu o same kwas omega-3, lecz także o inne substancje zawarte w rybach – tak więc suplementacja tymi kwasami nie będzie tak zdrowa dla nas jak zjedzenie smacznej, pochodzącej ze sprawdzonego źródła ryby. Ponadto jedzenie ryb może też obniżyć ryzyko wystąpienia u nas choroby Alzheimera – jeśli mamy więc obawy, że ta choroba może nam grozić, koniecznie dodajmy ryby do swojego codziennego menu. Najlepiej sprawdzą się tu wędzony łosoś, makrela, pstrąg i halibut. Zbawienny wpływ ryb na mózg ważny jest nie tylko u dorosłych, ale i u dzieci – zawarte w nich składniki pomagają w zapamiętywaniu i uczeniu się. Dlatego dzieci, które jedzą ryby, szybciej się rozwijają.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz