Artykuł sponsorowany

Pizza doskonała – jak powinna być wykonana?

Pizza doskonała – jak powinna być wykonana?

Pizza to jedno z ulubionych dań kuchni włoskiej. Znana na całym świecie, uwielbiana przez smakoszy w każdym wieku i dobra na każdą okazję. Pizza jest daniem prostym, tak jak większość przysmaków z Italii. Żeby jednak smakowała doskonale, każdy szczegół musi być odpowiednio dopracowany. Jak powinna zostać przygotowana pizza idealna? Jak zapewnić sobie rozkosz dla naszego podniebienia? Odpowiedzi znajdziecie w naszym poradniku.

Najważniejsze jest dobre ciasto!

Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Włosi zawsze przygotowują pizzę na cienkim placku, pizza na grubszym cieście to już amerykańska interpretacja tej potrawy. Ciasto do pizzy może być wykonywane na zakwasie, lub na zaczynie drożdżowym. Kluczowe jest jednak danie mu odpowiednio dużo czasu na wyrośnięcie. Nie da się wykonać dobrej pizzy od zera w pół godziny. Dlatego w dobrych pizzeriach ciasto jest przygotowywane dużo wcześniej, by miało szansę odpowiednio wyrosnąć. Wtedy jest lekkie i po prostu pyszne. Dla smaku ciasta duże znaczenie ma także pice, w jakim będzie wypiekana pizza. Musi w nim panować bardzo wysoka temperatura, a najlepiej sprawdzają się klasyczne piece opalane drewnem. Wykonanie takiej pizzy w domu jest niemożliwe, dlatego pizza lepiej smakuje „na mieście” czyli na przykład w lokalu Pełen Brzuszek Pizzeria&Bistro Dariusz Klimczak.

Doskonały sos pomidorowy

W Neapolu, stolicy pizzy, w menu każdej szanującej się pizzerii zawsze znajdziemy margaritę i marinarę – margarita to pizza z trzech składników, która jest popularna także w Polsce. Zawiera ser, ciasto oraz sos pomidorowy. Marinara, to pizza z tylko dwóch składników – ciasta i sosu. I taka pizza, odpowiednio wykonana, również może być prawdziwą ucztą. Przyrządzony ze świeżych pomidorów, aromatyczny, pełen smaku sos, sprawia, że pizza jest naprawdę pyszna. Sos pomidorowy powinien być przedmiotem dumy każdej dobrej pizzerii. W Polsce nie zawsze ma sens wykonywanie go ze świeżych pomidorów, jednak również z tych w puszce można wyczarować coś naprawdę pysznego.

Dobrze skomponowane dodatki

W klasycznej, włoskiej pizzy, nie znajdziemy wielu dodatków. Tutaj liczy się przede wszystkim jakość, nie ilość. Dodatki mają być wyraziste, ale nie powinny zdominować smaku całej potrawy. Polacy wolą zamawiać pizzę, na której dodatków jest nieco więcej, ale ich jakość również powinna być wysoka. Ważne są też odpowiednie kompozycje smakowe. To właśnie dzięki nim zwykły placek z pomidorami i serem zmienia się w prawdziwą ucztę.

Opracowanie:
Łódź, Franciszkańska 120A
tel. 500 519 503
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz