Najpopularniejsze sposoby oczyszczania wody!
2022-01-26
Za wodę pitną możemy uznać wyłącznie czystą wodę, która jest odpowiednio przefiltrowana i nadaje się do spożycia – jednocześnie nie stwarzając zagrożenia dla człowieka. Na terenach wiejskich najczęściej pochodzi ona z własnych ujęć – w tym przede wszystkim z przydomowych studni, a na terenach zurbanizowanych z sieci wodociągowych. Aby poprawić jakość wody pitnej oraz zminimalizować jej zanieczyszczenie, konieczne jest regularne oczyszczanie!
Usuwanie nadmiernej ilości żelaza i manganu z wody
Regularne badania wody pitnej obejmują nie tylko sprawdzenie jej składu mikrobiologicznego, ale również właściwości fizykochemicznych. Warto mieć na uwadze, że przekroczone stężenie niektórych pierwiastków chemicznych negatywnie wpływa na stan instalacji wodociągowej (będąc przyczyną korozji), stwarza warunki do rozwoju chorobotwórczych bakterii oraz przede wszystkim zagraża naszemu zdrowiu.
W zależności od ośrodka, w którym przeprowadzono analizę fizykochemiczną wody pitnej, dokonuje się pomiarów m.in. poziomu żelaza i manganu. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia dopuszczalna zawartość żelaza nie może przekraczać 0,2 mg Fe/l oraz manganu – 0,05 mg Mn/l.
W sytuacji przekroczenia dopuszczalnych wartości stosuje się odżelazianie i odmanganianie, polegające na zamianie rozpuszczonych w wodzie związków na związki nierozpuszczalne, które następnie osadzają się na specjalnym filtrze.
Pozostałe metody uzdatniania wody pitnej
W zależności od jakości i stopnia zanieczyszczenia wody pitnej, firma Ecopol sp. z o.o. sp.k., przeprowadza również proces:
zmiękczania,
demineralizacji,
dezynfekcji,
odwróconej osmozy,
aeracji.
Wśród wskazań do przeprowadzenia dezynfekcji oraz uzdatniania wody wyróżniamy: mętność, zmiana zabarwienia, dziwny smak, nieprzyjemny zapach, zaczerwienienie lub podrażnienie skóry po myciu, jak i niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego.
Za najskuteczniejszą i najtańszą metodę dezynfekcji wody pitnej uznaje się chlorowanie – polegające na dodaniu do wody podchlorynu sodu lub chloru gazowego!