Najczęstsze błędy popełniane przy projektowaniu kuchni
2021-01-30
Zaprojektowanie funkcjonalnej kuchni to wbrew pozorom bardzo trudne zadanie. Podczas projektowania kuchni można bowiem popełnić dużo różnych błędów, które mogą znacznie pogorszyć osiągnięty efekt. W artykule dokładniej opisujemy, jaka powinna być idealnie zaprojektowana i urządzona kuchnia oraz jakie są najczęściej popełniane w trakcie projektowania kuchni błędy.
Idealna kuchnia, to znaczy jaka?
Dobrze zaprojektowana i wykończona kuchnia jest bardzo ważna dla wszystkich mieszkańców domu. To właśnie kuchnia często jest najważniejszym pomieszczeniem w każdym domu czy mieszkaniu i to nie tylko dla osób, które lubią przygotowywać posiłki, ale również dla innych domowników. Kuchnia często jest też bowiem miejscem spotykania się wszystkich domowników, zwłaszcza jeżeli jest połączona z jadalnią lub z salonem.
Właściwie zaprojektowana i wykończona kuchnia powinna przede wszystkim umożliwiać korzystającym z niej osobom wygodne przygotowywanie wszystkich posiłków, gwarantować wystarczającą ilość miejsca do przechowywania w niej wszystkich naczyń, sztućców, małych urządzeń AGD oraz produktów spożywczych, dać odpowiednią ilość miejsca na blacie roboczym oraz charakteryzować się ładną estetyką.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów z salonu meblowego ZOV w Poznaniu, w którym klienci mogą również skorzystać z oferty projektowania i wykonywania mebli na wymiar: Dużym błędem już na starcie jest zbyt późne zaczęcie projektowania wygodnej kuchni, czyli już po zaplanowaniu innych elementów wykończenia domu lub mieszkania. Ma to szczególnie duże znaczenie wówczas, gdy nie ma się oddzielnej kuchni, tylko połączony z salonem lub z jadalnią aneks kuchenny. Będzie to miało wpływ nie tylko dla estetyki wykańczanej później kuchni, ale także dla jej funkcjonalności. Tylko jeśli od razu, wchodząc do nowego domu lub mieszkania będzie się wiedziało jaki kształt będzie miała kuchnia i jak w niej będą rozmieszczone wszystkie najważniejsze elementy, będziemy mieli możliwość właściwego rozmieszczenia w niej gniazdek, dostosowania w niej układu ścian oraz podpięcia we właściwych miejscach instalacji wodno-kanalizacyjnej.
Brak dobrze zaprojektowanego trójkąta roboczego
Bardzo często popełnianym błędem przy projektowaniu kuchni jest brak zadbania o właściwą ergonomię kuchni, czyli niestosowanie zasad trójkąta roboczego. Jest to podstawowa zasada w zgodzie, z którą powinno się umieszczać w kuchni poszczególne strefy i kolejne duże kuchenne urządzenia AGD. Są trzy podstawowe strefy w kuchni z trzema najważniejszymi urządzeniami i elementami wykończenia, czyli kuchenka, lodówka i zlew. Zwłaszcza w przypadku dużych kuchni złe zaplanowanie ustawienia tych stref może znacznie później skomplikować np. przyrządzanie w kuchni potraw. Najważniejsze jest przede wszystkim zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy poszczególnymi strefami w kuchni. Między lodówką a kuchenką powinno być nie więcej niż 120-270 cm odległości, natomiast między zlewem a lodówką odległość ta nie powinna być większa niż 210 cm. Szczególnie ważna jest odległość między kuchenką a zlewem lub zmywarką. Ta nie powinna być większa niż 120 cm. W małych pomieszczeniach warto, aby oba te elementy znajdowały się blisko siebie.
Zasady trójkąta roboczego wymagają właściwego umieszczenia wszystkich gniazdek w kuchni oraz prawidłowego dobrania wielkości i funkcjonalności wszystkich urządzeń kuchennych. Wpływ na dobrą funkcjonalność kuchni będzie też miało zaplanowanie odpowiedniej ilości miejsca do przechowywania produktów spożywczych, czyli właściwe zaprojektowanie mebli lub zabudowy kuchennej na zamówienie. Szafki i szuflady, w których będą przechowywane produkty spożywcze powinny być umieszczone w okolicach lodówki, natomiast szafki na garnki i sztućce powinny się znaleźć w okolicach płyty grzewczej.
Źle dobrane oświetlenie w kuchni
Ostatnim, ale wcale nie najmniej ważnym elementem przy projektowaniu kuchni jest właściwe zaplanowanie jej oświetlenia. Najlepiej, jeżeli w kuchni dostępne jest zarówno światło naturalne, jak i światło sztuczne. Mając możliwość wybrania miejsca, w którym umieścimy kuchnię lub aneks kuchenny, warto jest więc wybrać takie, które znajduje się obok okna. Z kolei planując sztuczne oświetlenie, warto jest zadbać o to, żeby w kuchni lub aneksie znajdowało się zarówno oświetlenie górne, które będzie miało za zadanie doświetlenie całego pomieszczenia, jak i oświetlenie punktowe, które będzie doświetlało konkretne strefy w kuchni, m.in. strefę blatu roboczego, zlewu i ewentualnie jadalni.