Artykuł sponsorowany

Kryteria wyboru firmy cateringowej

Kryteria wyboru firmy cateringowej

Firma cateringowa to idealne rozwiązanie na uroczystości rodzinne jak komunia, chrzciny, wesele czy okrągła rocznica ślubu. Zdejmuje z organizatorów imprezy obowiązek przygotowania potraw, a jednocześnie sprawia, że mogą zająć się świętowaniem z bliskimi. Pozostaje tylko jeden problem, a mianowicie wybór firmy cateringowej. Jakie kryteria zastosować szukając tego typu usług? W tym artykule podpowiemy Wam na co zwracać uwagę decydując się na catering.

Sprawdzenie menu

Najważniejszym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest oczywiście menu. A co dokładnie należy sprawdzać? Po pierwsze jego rozpiętość. Im więcej potraw mamy do wyboru, tym bardziej możemy dopasować menu do upodobań naszych gości. Ograniczona liczba dań narzuca nam potrawy, za którymi być może nie przepadamy. Karta menu powinna być także dopasowana do charakteru uroczystości. Ten sam zestaw nie zawsze pasuje do wesela, chrzcin czy imprezy urodzinowej. Dobra firma cateringowa jest również elastyczna pod względem modyfikacji jadłospisu. Wprowadzenie drobnych zmian w potrawach nie powinno stanowić dla nich problemu.

Należy mieć też świadomość, że na zdjęciu wszystkie dania wyglądają wyśmienicie. A jak smakują? Należy to sprawdzić. Firma cateringowa, która nie ma nic do ukrycia z pewnością umożliwi degustację przed złożeniem zamówienia. Jest to standardowa procedura dosyć powszechna w renomowanych firmach. Weryfikując smak warto także sprawdzić, czy wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych produktów.

Doświadczenie

Przygotowanie jednego dobrego obiadu to nie sztuka. Ale zapewnienie kilkudziesięciu równie smacznych posiłków jest już wyzwaniem. Dobrze zorganizowany catering, posiadający zaplecze i wykwalifikowanych pracowników, nie będzie miał z tym najmniejszego problemu. Dlatego wybierając firmę, która zapewni naszym gościom wyżywienie, warto sprawdzić jej doświadczenie oraz rodzaj imprez, jakie obsługiwała. Oczywiście sporo nowych firm również prezentuje bardzo wysoki poziom dlatego nie można przywiązywać się jedynie do roku założenia oraz stażu na rynku. Pamiętajmy, że w cateringu panują zupełnie inne standardy niż 20 lat temu. Nie wszystkie firmy z „wieloletnim doświadczeniem” potrafią się do nich dostosować.

Opinie (nie) zadowolonych Klientów

Zawsze warto poznać zdanie innych osób, które miały okazję korzystać z usług danego cateringu. „Dobra opinia zadowolonych Klientów, szczególnie na rynku lokalnym, potrafi być najlepszą rekomendacją.” – podkreśla Agnieszka Janucik, właścicielka firmy cateringowej Aga obsługującej Klientów z województwa mazowieckiego. Dlatego warto pytać wśród rodziny i znajomych, których opinie są dla nas wiarygodne. Czytając oceny w sieci należy mimo wszystko brać na nie poprawkę i próbować weryfikować na różnego rodzaju forach czy grupach.

Wybierając firmę cateringową kluczowy wydaje się smak oferowanych potraw. Warto jednak zwrócić uwagę na szereg innych czynników, które mogą mieć wpływ na stopień zadowolenia naszych gości.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz