Jak wybrać catering na domowe imprezy okolicznościowe?

Kuchnia polska – domowe obiady prosto z restauracji
I choć coraz częściej sięgamy po zagraniczne potrawy, nic tak nie rozbudza sentymentów, jak smak domowych obiadów inspirowanych typową kuchnią polską. Jest ona bardzo różnorodna pod względem smaków oraz używanych składników, dlatego niemal każdy znajdzie coś dla siebie. Najczęściej wybieranymi daniami na imprezy okolicznościowe są oczywiście potrawy mięsne, takie jak schabowy, zrazy lub pieczone żeberka. Oprócz tego, na stołach nie powinno zabraknąć ciast oraz zimnych przekąsek w formie sałatek lub mięsnych galaret.
Kluczową rolę w kuchni polskiej odgrywają nasze rodzime przyprawy, które od setek lat były stosowane na terenie kraju. Od niepamiętnych czasów w stosuje się sól, pieprz, cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, jałowiec, anyż, kminek oraz chrzan. I choć nie wszystkie składniki były uprawiane w Polsce, wiele z nich sprowadzano już w okresie średniowiecza!
Na co zwracać uwagę podczas wyboru cateringu?
Szukając odpowiedniego cateringu, musisz zwracać uwagę na szczegóły, które zagwarantują wysoką jakość usług oraz smakowitość zamawianych potraw. Nim podejmiesz decyzję o skorzystaniu z usług danej firmy, najpierw:
- Spytaj znajomych oraz rodzinę, czy nie znają restauracji, która świadczy usługi cateringowe na wysokim poziomie;
- Jeśli na jakiejkolwiek imprezie lub weselu smakowało Ci jedzenie, warto poprosić bliskich o namiary na kucharzy;
- Sprawdź pozytywne i negatywne opinie o danym lokalu w Internecie;
- Pamiętaj, aby podczas rezerwacji usługi upewnić się, że restauracja będzie w stanie dostarczyć jedzenie w danym terminie do miejsca, w którym organizujesz imprezę;
- Przejrzyj menu restauracji, którą bierzesz pod uwagę i zastanów się, czy trafia w Twój gust;
- Sprawdź ceny poszczególnych potraw oraz dopytaj o dodatkowe koszty (dojazd, obsługa kelnerska itd.).