Artykuł sponsorowany

Jakie właściwości ma miód pszczeli? Gospodarstwo Rolne Andrzej Gwiazda Pasieka rodzinna Gwiazda

Jakie właściwości ma miód pszczeli? Gospodarstwo Rolne Andrzej Gwiazda Pasieka rodzinna Gwiazda

Od najmłodszych lat słyszeliśmy, dlaczego warto jeść miód. Babcie z uporem nam go podawały przy każdej okazji przeziębienia i nie tylko. Przydałoby się jednak już w dorosłym życiu wiedzieć, czy naprawdę warto jeść miód i jakie właściwości przemawiają za tym, żeby jednak to robić. Dowiedz się, jakimi właściwościami odznacza się miód pszczeli i dlaczego jest tak wychwalany przez nasze babcie i ciotki. Możesz się naprawdę zdziwić.

Właściwości miodu zbawienne dla naszego organizmu

Pierwszym, na co warto zwrócić uwagę w przypadku miodu (szczególnie naturalnego, jaki oferuje Gospodarstwo Rolne Andrzej Gwiazda Pasieka rodzinna Gwiazda to to, że jest niesamowitą „bombą witaminową”. Jest pełen witamin, minerałów i mikroelementów, które są nam bardzo potrzebne do życia. Wśród nich można wyróżnić:

  • witaminy A, B1, B2, B6, B12,

  • potas,

  • magnez,

  • żelazo,

  • fosfor,

  • kwas foliowy,

  • biotyna.

Przy tym miód ma silne działanie antybakteryjne, dzięki czemu idealnie się sprawdza przy wielu stanach zapalnych. Dodatkowo także jest bardzo dobrym specyfikiem na rany, ponieważ:

  • przyspiesza gojenie,

  • wykazuje działanie przeciwzapalne,

  • działa przeciwbólowo,

  • wpływa regenerująco.

Wyjątkowo dobrze może sprawdzić się na oparzenia, ponieważ dzięki swoim właściwościom ochroni nas przed powstaniem pęcherzy czy blizn.

Dlaczego warto jeść miód – nie tylko na przeziębienie

Oprócz powyższych właściwości miód pszczeli z pasieki może pochwalić się także zbawiennym wpływem na serce i jego wydolność. Dzieje się tak ze względu na acetylocholinę, która w połączeniu z potasem tworzy specyfik idealnie sprawdzający się w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego czy umysłowego, osłabienia organizmu czy długich, przewlekłych chorób.

Układ pokarmowy także sobie chwali spożywanie miodu ze względu na jego oczyszczające właściwości. Miód jest w stanie minimalizować szkodliwe działanie używek, takich jak:

  • kawa,

  • alkohol,

  • tytoń,

  • herbata.

Regularne spożywanie miodu może działać wspomagająco przy leczeniu choroby wrzodowej czy nieżytu żołądka. Warto się na niego także pokusić w trakcie biegunek czy zaparć, gdyż jest w stanie ukrócić nasze cierpienia. I na koniec – pobudza i reguluje działanie naszego układu pokarmowego, który nie zawsze funkcjonuje tak, jak właściwie powinien.

Gdzie kupować, by najbardziej korzystać z właściwości miodu pszczelego?

Najlepszymi właściwościami może pochwalić się miód naturalny pochodzący z małych, lokalnych pasiek. Właśnie dlatego lepiej poszukać przedsiębiorstwa pszczelarskiego w okolicy niż decydować się na kupno chińskiego miodu ze sklepowej półki.

Andrzej Gwiazda, właściciel gospodarstwa rolnego Pasieka rodzinna Gwiazda zlokalizowanego w Sucharzewie, w województwie kujawsko-pomorskim, oferuje miód rzepakowy, faceliowy i wielkowiatowy - wczesnowiosenny. Klienci mogą liczyć na naturalny i zdrowy nektar zawierający cukry, białka, enzymy oraz liczne aminokwasy, mikro i makro elementy, a także witaminy. Dodatkowo pasieka oferuje również miód lipowy, a także miody kremowane - wielokwiatowy i faceliowy oraz miody z dodatkiem owoców liofilizowanych - porzeczką lub maliną. Pamiętajmy, że miód to słodki i zdrowy nektar, który doskonale sprawdza się jako dodatek do aromatycznych herbat i napojów. Jest także popularnym składnikiem wielu ciast, deserów oraz dań obiadowych.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz