Artykuł sponsorowany

Jak oryginalnie udekorować wigilijny stół?

Jak oryginalnie udekorować wigilijny stół?

Kolacja wigilijna to główny punkt świątecznych tradycji. Nic nie jest w stanie zastąpić rodzinnej i ciepłej atmosfery przy wspólnym posiłku, śpiewaniu kolęd oraz składaniu życzeń. Można ją jednak uzupełnić poprzez stylową dekorację stołu, które będą nie tylko cieszyć oko, ale również nadadzą niepowtarzalnego klimatu. Eleganckie ozdoby z pewnością jeszcze bardziej podkreślą ten świąteczny i uroczysty charakter wieczerzy.

Materiałowa baza

Zazwyczaj dekorację stołu zaczynamy od położenia obrusa. Oczywiście według tradycji pod nim powinno znaleźć się sianko. Wigilijne nakrycie stołu przeważnie jest w kolorze bieli, ponieważ pasuje do każdych dodatków oraz zastawy. Można ją przełamać złotym lub czerwonym bieżnikiem ze świątecznym wzorem. Bardzo ładnie będzie się też prezentować po prostu obrus w odcieniach zieleni lub czerwieni. Do tych barw kolejno będą pasować srebrne oraz białe elementy zastawy.

Idealnym uzupełnieniem będą materiałowe serwetki. Lniane lub bawełniane nadają się do fantazyjnego składania. Można z nich stworzyć dodatkowe ozdoby ułożone obok zastawy lub stworzyć kieszonki na sztućce. Podstawą estetycznego ich wyglądu jest wykrochmalenie oraz wyprasowanie. Można dodatkowo założyć na nie ozdobne pierścienie. Idealnie sprawdzi się także koszyczek na pieczywo wykonany z materiału, który nada gustownego i szykownego charakteru zastawie. Takie tekstylne elementy wystroju stołu można zakupić w pasmanterii lub internetowym sklepie MargarytkaArt, który oferuje duży wybór różnych wzorów oraz materiałów.

Klimatyczne dodatki

Nic tak nie podkreśli podniosłego charakteru świątecznej kolacji, jak dekoracyjne świece. Można umieścić je w świecznikach przyozdobionych sosnowymi lub świerkowymi gałązkami, szyszkami albo małymi bombkami. Równie efektownie będą się prezentować w zwykłych szklanych świecznikach przewiązanych ozdobną wstążką lub taśmą, która będzie dobrana pod kolor nakrycia. Dobrze będą wyglądały także nieregularnie rozmieszczone łańcuchy choinkowe z koralików lub orzechy włoskie pomalowane na złoto, srebrno. Piękną ozdobę stanowią także ułożone na talerzu świąteczne ciasteczka oraz pierniki w towarzystwie pomarańczy ze wzorami wykonanymi z powbijanych goździków. Smaczne elementy wystroju stołu to także laski cynamonu lub gwiazdki anyżu. Warto jednak zachować w dekoracjach umiar. Przede wszystkim biesiadnicy muszą czuć się komfortowo i swobodnie sięgać po potrawy, nie martwiąc się o zniszczenie dekoracji. Ponadto ozdoby mają stanowić jedynie stylowy dodatek, a nie być głównymi bohaterami stołu.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz