Artykuł sponsorowany

Czym kierować się przy zakupie wyrobów mięsnych? Poznaj ofertę firmy Szwagros

Czym kierować się przy zakupie wyrobów mięsnych? Poznaj ofertę firmy Szwagros

Obecnie wyroby mięsne można kupić w supermarkecie, a także w lokalnych sklepikach. Robiąc zakupy, łatwo zasugerować się ceną produktu bądź chwytliwą nazwą. Przy czym, nie zwraca się uwagi na to, czy mięso jest dobrej jakości oraz ile, przysłowiowo, jest mięsa w mięsie. Wiadome jest, że to, co się spożywa, wpływa na poprawne funkcjonowanie organizmu. Dlatego przy wyborze odpowiedniego wyrobu, powinno się wziąć pod uwagę pewne kryteria.  Dobrym krokiem jest skorzystanie z oferty firmy Szwagros.

Jak nie kupić „ulepszonego” mięsa?

Pierwszą cechą produktu, która rzuca się w oczy przy zakupie mięsa, jest jego kolor. W znacznej mierze zależy on od gatunku wyrobu. Barwa kurczaka oraz cielęciny powinna być jasnoróżowa, ewentualnie beżowa. Mięso z gęsi i kaczki, jeżeli jest świeże, musi być także beżowe lub czerwono-brązowe. Z kolei o świeżości wołowiny decyduje jej czerwień. Jeżeli mięso w sklepie jest zbyt jasne, może świadczyć to o jego wielokrotnym płukaniu czy namaczaniu w solance. O nakłuwaniu mięsa świadczą dziurki na jego powierzchni. Jeżeli pływa ono w wodnistym, czerwonym płynie, może oznaczać to, że jest ono uzupełnione ulepszaczami. 

W wypadku mięsa kupowanego bez opakowania można powołać się na zmysł dotyku i węchu. Świeże wędliny i mięso powinny być sprężyste w dotyku, nie ślizgać się, gdy dotyka się je w rękawiczkach, a po naciśnięciu palcem, powinny od razu wrócić do pierwotnej postaci. Przede wszystkim mięso musi ładnie, naturalnie pachnieć. Warto kupować produkty z kością, gdyż zazwyczaj są one mniej naszpikowane chemią. Mięso mielone najlepiej wybierać w kawałku, gdyż w innym często znajdują się chrząstki. O jego zmielenie można poprosić sprzedawcę lub zrobić to samodzielnie w domu. 

Na co zwrócić uwagę podczas czytania etykiety?

Zarówno wędliny pakowane, jak i te na wagę posiadają etykiety, na których umieszczone są najważniejsze informacje o produkcie. Im krótszy skład, tym wyższa jest jakość wyrobu. Istotne jest, aby sprawdzić, ile gram mięsa, wykorzystano do wyprodukowania 100 gram produktu. Należy unikać skrótu MOM (lub MDOM w przypadku drobiu), co oznacza mięso oddzielone mechanicznie, które w parówkach zastępuje chude mięso. Jest to jeden z wypełniaczy wędlin słabej jakości. Innym powszechnie stosowanym wypełniaczem jest także białko sojowe. Nie powinno się sięgać po produkty mięsne z barwnikami oraz konserwantami. Wysokiej jakości wyroby mają w składzie jedynie mięso i przyprawy. Wszelkie ulepszacze są zbędne.

Wysokiej jakości mięso i wędliny można znaleźć w ofercie zakładu masarsko-wędliniarskiego Szwagros z Kraszewic, który działa na rynku już od ponad dwudziestu lat. Wyroby z tej firmy można kupić w sklepach zlokalizowanych na terenie województwa wielkopolskiego. Gwarancją najwyższej jakości towaru jest nowoczesne i świadome podejście do procesów produkcyjnych, dzięki któremu klienci mogą liczyć na szeroki wybór asortymentu. Firma Szwagros zapewnia konsumentom bogaty wybór asortymentu: wędlin, kiełbas, mięs i innych wyrobów wyróżniających się najwyższą jakością. Jak widać, wybór jest naprawdę spory.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz