Artykuł sponsorowany

Jak poznać dobrej jakości wędliny?

Jak poznać dobrej jakości wędliny?

Kiedy kupujemy wędliny to warto wybierać tylko produkty najwyższej jakości. Są one najlepsze dla naszego zdrowia, a przy tym doskonale smakują. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób poznać dobrej jakości wędliny. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, kiedy kupujemy wędliny!

Zawartość mięsa i skład

Jak mówi ekspert z masarni Wołex Zakład Przetwórstwa Mięsnego Barbara Wołek Stanisław Wołek wiele o jakości danego produktu mówi nam jego skład. Jest to niestety sprawa, na którą większość osób ni zwraca uwagi, bo nie mają pojęcia, jak należy czytać składy. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na zawartość mięsa na 100 gram gotowego produktu. Powinna ona być jak najwyższa, warto bowiem pamiętać, że podczas procesu suszenia, dojrzewania czy wędzenia wędlina traci wagę.

Nieuczciwi producenci dodają do swoich wyrobów bardzo dużo wody, dolewając nawet 100 litrów wody na 100 kilogramów mięsa. W ten sposób zwiększa się mocno ilość gotowego produktu, ale też negatywnie wpływa się na jego jakość. Zwiększona ilość wody wpływa jednak też negatywnie na skończony produkt - wędlina traci na barwie, smaku i konsystencji. Aby była ona smaczniejsza i bardziej atrakcyjna dla konsumentów, to dodaje się do niej różne substancje chemiczne, które mają poprawić trwałość, wzmocnić smak i sprawić, że konsument chętniej sięgnie po taki produkt.  Dodaje się więc substancje zagęszczające, barwniki, polepszacze smaku, które nie są jednak w dużych ilościach obojętne dla naszego organizmu. W dużych zakładach mięsnych, które nie specjalizują się w dobrych wędlinach, nie prowadzi się też procesu wędzenia - tylko nastrzykuje się lub zanurza wędlinę w specjalnym roztworze, a do solenia stosuje się sól wędzoną , która nadaje charakterystyczny aromat. Warto zobaczyć w składzie, ile dodatków zawiera dana szynka czy kiełbasa.

W przypadku parówek należy unikać tych, które zawierają MOM lub MDOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie albo mięso drobiowe oddzielone mechanicznie. Co to znaczy? Jest to masa mięsno-tłuszczowa, którą produkuje się z najtańszych surowców, takich jak kości, chrząstki, skóra. W dobrej jakości parówkach znajduje się 50% mięsa chudego i 50% mięsa tłustego. W dobrej jakości produktach nie używa się MOM ani MDOM.

Wybieraj produkty sprawdzonych producentów

Kiedy kupujesz wędliny wybieraj tylko produkty sprawdzonych, polecanych producentów. Nie warto kierować się ceną podczas zakupu, wybierać należy dobrej jakości produkty, które są wykonane z dobrych składników. Tylko wtedy jedzenie wędlin będzie prawdziwą przyjemnością i nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu!

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz