Artykuł sponsorowany

Czy galaretka mięsna powinna znaleźć się w zdrowej diecie?

Czy galaretka mięsna powinna znaleźć się w zdrowej diecie?

W obecnych czasach coraz więcej uwagi poświęcamy diecie. Starannie dobieramy produkty, które znajdują się na naszych talerzach, unikamy niezdrowego cukru i konserwantów. Chcemy jeść zdrowo i smacznie. Czy w naszym jadłospisie jest miejsce na mięsne galaretki? Czy ich spożywanie przynosi nam jakieś korzyści? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w naszym artykule.

Galaretki mięsne mają liczne zalety i zdecydowanie powinny znaleźć się w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie. Pamiętajmy jednak, że galaretka galaretce nierówna, dlatego zawsze należy czytać skład produktu. Poznaj korzyści płynące ze spożywania mięsnych galaretek i dowiedz się, jaki producent oferuje galaretki bez konserwantów i szkodliwych substancji!

Zalety galaretki

W galaretce znajdziemy żelatynę, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Żelatyna jest substancją naturalną, pochodzenia zwierzęcego. To mieszanina protein i peptydów, która w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest jako emulgator i środek żelujący. Dlatego też żelatynę stosuje się w różnego rodzaju galaretkach – zarówno słodkich, jak i mięsnych. Żelatyna wykazuje dużo prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim powinna znaleźć się w diecie sportowców, seniorów i osób po wypadkach, gdyż skutecznie wspomaga regenerację stawów, sprawia, że rany lepiej się goją, a kontuzje ustępują szybciej. Galaretki mięsne dostarczają też glukozaminy, która pełni istotną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki. Regularne spożywanie żelatyny  pozytywnie wpływa również na urodę – wzmacnia paznokcie i włosy, zapobiega ich wypadaniu oraz sprawia, że są grubsze i bardziej lśniące. Żelatyna, dzięki zawartości potasu pomaga także w odchudzaniu. Pamiętajmy jednak, żeby zwrócić uwagę także na inne składniki zawarte w galaretce mięsnej i wybierać te o naturalnym składzie.

Najlepszy producent galaretek mięsnych

Galaretki mięsne powinny znaleźć się w zdrowej diecie, gdyż wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd konsumentów. Pamiętajmy jednak, żeby sięgać po produkty wysokiej jakości, które są naturalne, a nie nafaszerowane chemią i konserwantami. Bardzo dobry skład mają galaretki mięsne oferowane przez firmę Kos w Dębicy, w województwie podkarpackim. Jakie inne, obok żelatyny składniki powinny znaleźć się w galaretkach drobiowych, wołowych i innych?

  • Warzywa – takie jak groszek, marchewka i kukurydza. Warzywa mają mnóstwo dobroczynnych substancji – witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
  • Jaja – stanowią skumulowane źródło podstawowych składników odżywczych w najkorzystniejszych dla organizmu proporcjach. Jaja jako jedyny produkt żywieniowy zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.
  • Mięso – wysokiej jakości mięso drobiowe lub indycze ma niską zawartość tłuszczu i mnóstwo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm.

Tradycyjna receptura

Warto zwrócić uwagę również na brak konserwantów, tradycyjną recepturę i nowoczesny proces produkcji – wszystkie te czynniki gwarantują niepowtarzalny smak i zdrowy skład produktów. Najlepiej, jeśli galaretki mięsne będą konserwowane w sposób naturalny, poprzez pasteryzację, która pozwala uzyskać aż 35-dniowy okres trwałości dla galaretki drobiowej oraz 45-dniowych dla galaretki wieprzowej.

Oceń artykuł (2)
4.5
Komentarze
Dodaj komentarz