Co zrobić z pigwy? Przepisy na sok, nalewkę, dżem i sos do mięsa

Owoce pigwy mogą być składnikiem wielu pysznych przepisów. Ten przypominający jabłko smakołyk jest świetną bazą dla dżemów, galaretek, nalewek czy soku, który dodany do herbaty nie tylko podkreśli jej smak, ale i doda cennych witamin. To również doskonały dodatek do pieczonego mięsa lub jesiennego ciasta. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jak samodzielnie zrobić przetwory z pigwy. Przekonaj się, w jakich potrawach ten sezonowy owoc sprawdzi się idealnie.


Pigwa do polędwiczek
Czy wiesz, że pigwa świetnie komponuje się z daniami mięsnymi? Możesz jej użyć na przykład jako dodatku do polędwiczek wieprzowych. W tym celu przygotuj:
pół kilo polędwiczki,
1 cebulę,
2 ząbki czosnku,
2 duże pigwy,
2 łyżki soku z cytryny,
70 g miodu,
200 ml białego wina,
300 ml wody,
cynamon, tymianek, sól, pieprz.
Najpierw umyj owoce pigwy, obierz je ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wino wymieszaj z wodą, miodem, sokiem z cytryny i cynamonem. Do mieszanki włóż pigwę i gotuj ok. 40 minut.
W tym czasie mięso natrzyj tymiankiem, czosnkiem, pieprzem, solą i ziołami. Pokrojone na plastry mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Do brytfanki przełóż uduszone owoce wraz z 6 łyżkami zalewy. Piecz wraz z mięsem kolejne 15 minut. Co kilka minut do naczynia dolewaj odrobinę zalewy, a pod koniec pieczenia dodaj posiekaną cebulę. Polędwiczkę z pigwą podawaj razem z ziemniakami lub ryżem.
Przepis na nalewkę z pigwy
Aby przygotować zdrową nalewkę pigwową, przygotuj:
2 kg pigwy,
400 g cukru,
1 l spirytusu 70%.
Pigwę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do dużego słoika i zasyp cukrem. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
Po upływie 7 dni zlej syrop, owoce zalej spirytusem i odstaw na 2 miesiące.
Następnie połącz nalew z owoców z alkoholem i przefiltruj przez gazę. Nalewkę z pigwy przelej do mniejszych butelek i odstaw na 4 miesiące w zacienione miejsce. Po takim czasie będzie najsmaczniejsza.
Przepis na dżem z pigwy
Dżem z pigwy jest doskonały jako dodatek do herbaty lub przełożenia naleśników. Do jego przygotowania potrzebujesz:
2 kg pigwy,
250 ml wody,
500 g cukru,
sok z połówki cytryny,
laskę wanilii,
opcjonalnie – laskę cynamonu, kardamon, anyż.
Owoce pigwy umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier, wanilię i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna.
Zestaw garnek z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po upływie tego czasu ponownie zagotuj. Gotuj 60 minut na małym ogniu. Gorący dżem przełóż do słoików, zamknij i pasteryzuj przez 15-20 minut.
Przepis na sok z pigwy
Sok z pigwy znany jest z wielu korzystnych dla zdrowia właściwości. Zawiera on cenne witaminy i minerały, w związku z czym stosuje się go wspomagająco w leczeniu przeziębień i grypy. Jak zrobić sok z pigwy, by móc cieszyć się jego prozdrowotnymi walorami? Przygotuj:
1 kg pigwy,
1,5 kg cukru.
Pigwę umyj i usuń nasiona. Pokrój na małe kawałeczki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dnie słoika układaj na przemian warstwy owoców i cukru. Słoik przykryj gazą i odstaw na 4-5 dni w zacienione miejsce. Co jakiś czas mieszaj jego zawartość, by pigwa szybciej puściła sok.
Tak przygotowany sok możesz przelewać bezpośrednio z dużego słoika lub rozlać go do mniejszych buteleczek.
Jeśli chcesz przygotować sok z pigwy bez cukru, możesz zastąpić go 750 g stewii. Możliwe jest również zrobienie soku z miodem - wówczas należy zmniejszyć proporcje i na ok. 10 sztuk owoców dodać pół szklanki miodu.
Przekonaj się również, dlaczego warto jeść pigwę.