Dlaczego jesienią warto jeść pigwę?

Dlaczego jesienią warto jeść pigwę?

Pigwa to pyszny owoc, po który powinniśmy sięgnąć szczególnie jesienią. Ten przypominający jabłko smakołyk zawiera bowiem dużo witaminy C i wiele innych składników odżywczych oraz minerałów, które wzmacniają odporność organizmu i chronią przed sezonowym przeziębieniem. Przeczytaj, jakie właściwości ma pigwa i jakie owocowe przetwory na zimę można z niej przygotować.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Właściwości pigwy

Pigwa to roślina uprawiana w ogródkach i na działkach, kształtem przypominająca małe gruszki lub jabłka. Owoce pigwy są kwaśne i twarde, dlatego nie nadają się do jedzenia na surowo, możemy jednak przygotować z nich konfiturę, kompot, sok czy nalewkę. Do wszelkich przetworów warto wybierać dojrzałe okazy, dlatego najlepiej zająć się ich przygotowywaniem jeszcze w październiku. 

Dlaczego warto jeść pigwę? Ten żółty owoc zawiera dużo witaminy C, witaminę A i B, magnez, potas, wapń i aminokwasy, które wzmocnią nasz układ odpornościowy, poprawią pracę układu pokarmowego oraz uchronią przed jesiennym przeziębieniem. Współczesna fitoterapia zaleca także spożywanie owoców przy suchym kaszlu czy grypie.

Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce, ale i pestki. Napar z nasion pigwy złagodzi niestrawność i pomoże pozbyć się zgagi oraz refluksu. Jest również zalecany w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka czy uszkodzeniach śluzówki żołądka.

Owoce i pestki pigwy pobudzają trawienie i wspierają przemianę materii, dlatego mogą być stosowane również jako suplement diety odchudzającej. Wzmacniają też wątrobę. Z kolei nasiona pigwy w tradycyjnej medycynie ludowej były stosowane jako lek na poprawę apetytu.

Pigwa a pigwowiec

Czasem możemy mieć kłopot z rozróżnieniem tych dwóch owoców. Mimo podobnej nazwy pigwa i pigwowiec to dwie różne rośliny. Jak je rozróżnić?

Dojrzała pigwa ma większe owoce, podobne do gruszki lub jabłka, o woskowatej skórce. Z kolei pigwowiec charakteryzuje się małymi okrągłymi owocami wielkością przypominającymi orzech włoski. Jego skórka jest gładka, a owoce są twardsze, niż owoce pigwy. Jeśli chcemy pozbyć się kwaskowatego smaku, to pigwowca najlepiej przemrozić.

Pigwowce, podobnie jak pigwę, można dodawać do herbaty w postaci konfitury, zrobić z nich nalewkę oraz sok. Herbaty z ich dodatkiem możemy również kupić w sklepach spożywczych.

Co zrobić z pigwy?

Owoce pigwy dojrzewają w październiku, jednak możemy je jeść nie tylko jesienią. Walory owocu sprawiają, że może z powodzeniem zastąpić nam cytrynę. Jest jednak nieco bardziej kwaśny, ale dostarcza przy tym dużo więcej witaminy C i przeciwutleniaczy. Na jego bazie warto stworzyć wszelkiego rodzaju soki, syropy, nalewki oraz dżemy, które doskonale sprawdzą się nie tylko podczas zimowych wieczorów. Poznaj proste przepisy na przetwory z pigwy, którymi będziesz mógł zajadać się przez cały rok.

Konfitura z pigwy

Konfiturę z pigwy możesz dodawać do herbaty lub jeść ją w towarzystwie mięs i serów. Aby ją zrobić, potrzebujesz około 1,5 obranych ze skórki owoców. Pigwę pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka i gotuj, aż owoce będą miękkie. Następnie całość odcedź i przełóż na patelnię. Konfiturę zasyp 4 szklankami cukru, dodaj łyżeczkę cynamonu i podsmaż, aż przybierze pomarańczową barwę.

Sok z pigwy

Najlepszy sok pigwowy przygotujesz, zasypując umyte i pokrojone drobno owoce cukrem. Słój przykryty gazą odstaw na około 1-2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu, sok zlej do wyparzonych butelek, zakręć i wstaw do gorącej kąpieli na 10 minut w celu wypasteryzowania. Z pozostałych okazów możesz przygotować na przykład nalewkę. Sok możesz natomiast trzymać w lodówce przez 2-3 tygodnie.

Syrop z pigwy

Nalewka z pigwy

Aby zrobić pigwową nalewkę, przygotuj 2 kg owoców i zetrzyj je na tarce, a następnie włóż do słoika. Całość zasyp 1 kg cukru, przykryj pergaminem i odstaw na około tydzień. Po upływie tego czasu do słoja wlej 0,5 l spirytusu, zamknij i maceruj owoce przez miesiąc. Następnie odcedź roztwór przez gazę i odciśnij owocową masę. Nalewkę, czyli tzw. pigwówkę wymieszaj z 0,5 l wódki i odstaw na około 2 miesiące. Możesz dodać również miód, rodzynki czy zioła.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych przepisów, to sprawdź, co zrobić z pigwy

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (10)
3.7
Komentarze
Dodaj komentarz