Jak przygotować dania na grilla? Przepisy i wskazówki
Sezon na imprezy na świeżym powietrzu rozpoczęty! Wiosna to idealny czas na wspólne grillowanie z przyjaciółmi, dlatego podpowiadamy, jak przygotować najlepsze dania na grilla. Przeczytaj, jakie mięso będzie najlepsze i jak grillować warzywa, by zachowały swój smak. Poznaj przepisy na najlepsze sosy i dipy do potraw z grilla i zaskocz swoich przyjaciół niezwykłymi pomysłami.
Jakie mięso wybrać na grilla?
Wieprzowina
Na grillu doskonale smakuje wieprzowina. Jeśli lubisz ten rodzaj mięsa, możesz przygotować steki z karkówki lub żeberka. Dobrze będą smakować także szaszłyki na grilla z wieprzowiną. Aby ich smak był wyrazisty, warto je wcześniej zamarynować. W tym celu zmieszaj przyprawy i zioła (tymianek, rozmaryn, paprykę, czosnek) z olejem i dokładnie natrzyj mięso. Jeśli chcesz, możesz również dodać musztardę lub keczup. Aby marynata wniknęła głębiej w strukturę wołowiny, przed marynowaniem nakłuj ją szpikulcem.
Kurczak
Jeśli lubisz delikatniejsze mięso, wybierz kurczaka. Do przyrządzenia na grillu nadają się zarówno piersi, jak i udka czy skrzydełka. Piersi najlepiej grillować na aluminiowych tackach lub w folii przez około 10 minut z każdej strony. Skrzydełka najpierw grillujemy 20 minut na wyższej półce, a następnie przekładamy niżej i pieczemy po 5 minut z każdej strony. Mięso z kurczaka możesz zamarynować podobnie jak wieprzowinę. Ciekawym dodatkiem do marynaty będzie między innymi japoński sos teriyaki.
Wołowina
Jesteś smakoszem? Postaw na grillowaną wołowinę! Kupując mięso, wybierz intensywnie czerwone, lekko wilgotne kawałki – najlepiej sprawdzi się antrykot, rostbef lub polędwica. Aby na ruszcie wołowina nie skurczyła się, ponacinaj ją na brzegach. Pamiętaj jednak, aby nie nacinać mięsa widelcem, bo straci soki. Jak zamarynować wołowinę? Przede wszystkim unikaj octu i musztardy, ponieważ spowodują one, że mięso skruszeje. Wołowina nie wymaga intensywnych marynat, wystarczy ją na kilka minut zanurzyć w delikatnej mieszance.
Grillowane warzywa – wiosna na talerzu
Na grillu świetnie sprawdzą się nie tylko mięsa, ale również warzywa. Aby były dobre, wybierz te świeże, o temperaturze pokojowej. Mrożone nie będę nadawać się do grillowania. Przed położeniem na ruszt umyj je i pokrój w słupki lub talarki, a następnie skrop niewielką ilością oliwy albo oleju. To zapobiegnie ich przypaleniu i nada im wyjątkowy smak. Jeśli chcesz, możesz je również wcześniej przyprawić. Jeśli warzywa są dodatkiem do mięs, wrzuć je razem z nimi do marynaty.
Jakie warzywa nadają się na grilla?
Praktycznie wszystkie! Najczęściej na naszych talerzach pojawia się jednak cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, cebula, ziemniaki, kukurydza, bataty i szparagi. Te ostatnie możesz przygotować, owijając je plastrem boczku. Z kolei kukurydzę przed grillowaniem natłuść masłem. Następnie owiń kolbę liśćmi, zwiąż nitką i połóż na ruszcie.
Miękkie warzywa najlepiej grillować na specjalnej tacce i uważnie pilnować czasu – zazwyczaj wystarczy im 4-10 minut na grillu. Bataty lub ziemniaki możesz zawinąć w folię aluminiową. Paprykę i inne twarde warzywa możesz położyć na ruszcie, pamiętaj jednak, że im mniejsza powierzchnia, którą warzywo będzie stykać się z grillem, tym mniejsze ryzyko jego przypalenia.
Tak przygotowane grillowane warzywa możesz dodać do szaszłyków z mięsem lub podać je jako oddzielny dodatek do innych dań. Świetnie będą smakować z dodatkiem dipu na bazie jogurtu, z dodatkiem ziół i ulubionych przypraw. Możesz je również podać z mozarellą, oliwkami i czosnkiem lub wrzucić do sałatki.
Idealne sosy i dipy do mięs, warzyw i sałatek
Jednym z najpopularniejszych sosów, który możemy podać z mięsem, jest sos czosnkowy. Do jego zrobienia będziesz potrzebować jedynie 2 ząbków czosnku, 3 łyżek jogurtu naturalnego i majonezu oraz natkę pietruszki, sól i pieprz, którymi przyprawisz dip. Sos czosnkowy robi się bardzo szybko – wystarczy, że wymieszasz majonez z jogurtem, dodasz do masy wyciśnięty czosnek i całość doprawisz natką pietruszki, pieprzem i solą. Jeśli chcesz, by sos był bardziej urozmaicony, dodaj do niego startego na tarce ogórka i przyprawę tzatziki.
Na grilla doskonale będzie pasował także sos barbecue. To bardzo popularny dodatek, który dostaniemy praktycznie w każdym supermarkecie, jednak z pewnością będzie smaczniejszy, jeśli przygotujemy go samodzielnie. Do sosu barbecue będziesz potrzebować: około 300 ml keczupu lub przecieru pomidorowego, łyżkę oleju, 2 łyżki octu winnego i sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 2 ząbki czosnku, cebulę, odrobinę sosu tabasco lub szczyptę chili. Aby przygotować dip, posiekaj czosnek i cebulę, następnie przysmaż je na oleju, dodaj przecier pomidorowy, a po chwili resztę składników. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu barbecue, w zależności od potrzeb i zawartości lodówki, możesz również dodać łyżeczkę imbiru, odrobinę musztardy, miód, powidła śliwkowe i sos worcestershire, które dodatkowo podkreślą smak.
Ciekawym rozwiązaniem dla smakoszy będzie sos miętowy. Pasuje on zarówno do mięs, jak i grillowanych warzyw. Jego smak nie tylko urozmaici dania z grilla, ale również orzeźwi w upalne popołudnie. Aby zrobić dip miętowy, będziesz potrzebować jedynie 250 ml jogurtu naturalnego, łyżeczkę soku z cytryny, 4 łyżki mięty oraz sól i pieprz do smaku. Jego przygotowanie zajmie CI dosłownie chwilę - wystarczy, że drobno posiekasz miętę, wymieszasz ją z jogurtem i sokiem z cytryny, a na koniec doprawisz do smaku solą oraz pieprzem.
Sprawdź też: Szaszłyki na 5 sposobów – pyszny pomysł na grilla