Artykuł sponsorowany

Cechy pieczarek sterylizowanych

Cechy pieczarek sterylizowanych

Polska kuchnia chętnie wykorzystuje wszelkiego rodzaju grzyby. Równie dużym zainteresowaniem cieszą się te, które można znaleźć w lasach, jak i odmiany pochodzące z hodowli. Pieczarki to prawdziwy przysmak – można z nich stworzyć całe mnóstwo wyjątkowych specjałów. Jednak zanim trafią one na stół czy do słoików, są poddawane sterylizacji. Czym charakteryzują się pieczarki sterylizowane?

Do czego można wykorzystać pieczarki?

Każda gospodyni domowa potrafi stworzyć z pomocą pieczarek naprawdę wykwintny obiad. Jednak doskonale smakują one także wtedy, gdy zostały wcześniej specjalnie przygotowane czy zamarynowane.

Pieczarki są sprzedawane przez ich producentów na skalę masową. Kupują je zakłady przemysłowe zajmujące się przetwórstwem spożywczym. Trafiają tam pieczarki różnych rozmiarów, które są przeznaczone do produkcji farszów czy marynowania. Umieszczane w słoikach i zalewane marynatą, cieszą się nieustającym zainteresowaniem konsumentów. Producenci pieczarek współpracują także z lokalami gastronomicznymi i hotelami. Mogą im dostarczyć same kapelusze, pieczarki poszatkowane, pokrojone w drobną kostkę lub w cienkie plastry. Znacznie ułatwia to pracę kucharzom, którzy otrzymują grzyby w formie pozwalającej dodać je bezpośrednio do przygotowywanej potrawy. Ważne jednak, aby zostały one wcześniej poddane starannej sterylizacji.

Pieczarki to ważny składnik podczas przygotowywania różnego rodzaju dań. Świetnie nadają się też do marynowania w wyrazistych zalewach. Warunkiem, aby mogły być wykorzystane w branży gastronomicznej lub spożywczej, jest ich sterylizacja. Dzięki niej są one gotowe do spożycia” – mówi specjalista z firmy Lomania.

Czym są pieczarki sterylizowane?

Sterylizacja to dobrze znany od lat sposób obróbki żywości. Bardzo często stosuje się ją w branży spożywczej oraz przetwórczej. Proces ten pozwala na zlikwidowanie wszelkich mikroorganizmów, które mogłyby znaleźć się w żywności i być powodem chorób.

Dlatego też pieczarki sterylizowane są całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Obróbka ta powoduje, że nie mają szansy na ich przetrwać żadne mogące zaszkodzić ludziom mikroorganizmy. Nie oznacza to jednak, że grzyby tracą na jej skutek swoje walory smakowe. W dalszym ciągu mają one swój charakterystyczny aromat i zapach. Nie zmienia się także ich konsystencja – są jędrne oraz soczyste. Właśnie takie pieczarki trafiają do słoików wraz z zalewą lub są wykorzystywane do produkcji farszy. Często są mrożone lub dodawane do sosów. Mogą zostać także użyte do przyrządzania dań restauracyjnych.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz