Jak przygotować groszek cukrowy?
Można go jeść na surowo – nawet prosto z krzaczka lub podawać ugotowaną wersję jako dodatek do posiłku. Sprawdza się zarówno w prostych sałatkach czy zupach, jak i azjatyckich potrawach czy deserach. Groszek cukrowy to niezwykle smaczne warzywo, które jest dostępne już od końca maja. Posiada cenne witaminy i wartości odżywcze. Sprawdź, jak odpowiednio przyrządzić tę zieloną odmianę grochu. Poznaj sprawdzone przepisy na jego wykorzystanie w kuchni.
Z czym to się je, czyli jak podawać groszek cukrowy?
Niewielkie i lekko spłaszczone strąki odmiany groszku zielonego cenione są od wieków. W spożywczych hurtowniach dostępne są już od ostatnich dni maja, a coraz częściej decydujemy się na ich uprawę w ogródku lub na balkonie. Cukrowy groch stanowi wartościowy element codziennej diety np. poprzez zawartość witamin C, E i K. Przez brak wyściółki pergaminowej można spożywać go w całości na surowo. Odmiana ta świetnie znosi mrożenie, wiec można ją wykorzystać nawet po sezonie.
Co można zrobić z cukrowego groszku? Jego słodkie i soczyste nasiona mogą okazać się samodzielną przekąską. Jako całość świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu ze względu na proste i szybkie przygotowanie. Pasuje przede wszystkim do mięs i ryb. Wykorzystywany jest w kuchni również do przygotowywania sałatek i surówek, zup oraz chłodników, a także azjatyckich czy orientalnych potraw.
Przepisy na groszek cukrowy
Cukrowy groch z patelni
Choć groch cukrowy uważany się za jedno z najpyszniejszych warzyw prosto z grządki, to można poddać go również obróbce termicznej. Jednak, aby nie utracić delikatności, świeżego smaku i soczystej chrupkości nie należy przesadzić z czasem przyrządzania. Jedną z najprostszych metod jest przygotowanie groszku na patelni.
Do smażonej wersji potrzebujemy oliwę z oliwek (lub inny tłuszcz) oraz sól i pieprz. Warzywo przed podaniem należy umyć i osuszyć. W następnym etapie należy obciąć końcówki i oderwać łyko. Później do rozgrzanej patelni z oliwą dodajemy groszek oraz przyprawy i smażymy przez około 4-5 minut, aby strąki zmiękły, ale nadal utrzymały chrupiącą formę. Smażony groch należy podawać natychmiast z dowolnymi dodatkami np. bułką tartą, parmezanem lub solą morską.
Gotowany groch zielony
Jako bardzo wdzięczny produkt, zielony groch można podawać w wielu wariantach. Najczęściej przygotowywany jest w wersji ugotowanej: na parze lub w wodzie na miękko czy półtwardo. W daniach często zastępuje fasolkę szparagową, na którą sezon przypada dopiero w sierpniu. Jest szybki i prosty w przygotowaniu. Jak ugotować groszek cukrowy? Cały proces składa się z kilku etapów:
1. Zagotowujemy w garnku doprawioną solą i cukrem wodę (ok.1,5 litra);
2. Ucinamy twarde końcówki groszku i dodajemy umyte zielone strąki do wrzącej wody.
3. Dla zachowania intensywnego koloru warzywa możemy zdecydować się na dodatek kwasku cytrynowego lub octu.
4. Całość trzymamy na gazie około 3-5 minut.
5. Do gotowanego groszku cukrowego możemy dodać zarumienioną na maśle bułkę tartą.
W podobny sposób przygotowujemy warzywo w parowarze.
Blanszowany groszek cukrowy
Kolejną techniką wykorzystywaną do przygotowania zielonego groszku jest blanszowanie. Ta popularna forma obróbki żywności a w szczególności warzyw, pozwala zachować naturalny kolor, smak oraz większość wartości odżywczych produktów. Aby w ten sposób podać słodki groch, wystarczy:
1. Umyć strąki i odciąć ich twarde końcówki.
2. Wrzucić warzywo do zagotowanej wody z solą na ok. 3-5 minut.
3. Ugotowany i odcedzony groszek zielony dodać do wody z lodem.
4. Na koniec ponownie odcedzony groch strączkowy należy ułożyć na talerzu i polać oliwą z oliwek.
Prosta sałatka z groszkiem cukrowym
Jednym z najczęstszych zastosowań słodkiego groszku jest stworzenie na jego bazie pysznych sałatek. Wśród składników do przygotowania jednej z nich oprócz strączkowej rośliny znajdziemy:
- pomidory,
- awokado,
- słonecznik łuskany,
- sałatę lodową,
- krem balsamiczny,
- oliwę z oliwek,
- sok z cytryny.
Z umytego awokado wyciągamy miąższ, który kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Później blanszujemy groszek cukrowy przez około 4 minuty, a pomidory formujemy w plastry. Wszystkie składniki układamy na sałacie lodowej i polewamy dressingiem na bazie kremu balsamicznego, oliwy oraz soku z cytryny. Posypujemy podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.
Sprawdź również przepisy na sałatkę, chipsy, koktajl i pyszną zupę krem z jarmużu.