Artykuł sponsorowany

Badanie GniomCheck – rewolucja w badaniu mikrobioty jelitowej

Badanie GniomCheck – rewolucja w badaniu mikrobioty jelitowej

Badanie mikrobioty jelitowej pozwala określić istotne właściwości fizyczne organizmu, takie jak skłonności do przybierania na wadze, nietolerancje pokarmowe, synteza witamin czy prawidłowość procesów trawienia zachodzących w organizmie. Badanie to jest doskonałym narzędziem dla dietetyków, który na podstawie wyników mogą dostosować indywidualną dietę, zgodną z zapotrzebowaniem pacjenta. Zobacz, na czym polega badanie GniomCheck i poznaj jego zalety.

Czym jest mikrobiota jelitowa?

Mikrobiota jelitowa człowieka to, innymi słowy, wszystkie mikroorganizmy, które zasiedlają jelita. Jest ona unikalna dla każdego człowieka. Równowaga pomiędzy występującymi w jelitach bakteriami,  grzybami i innymi mikroorganizmami ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia. Mikrobiota jelitowa ma istotny wpływ na wiele ważnych funkcji organizmu. Do jej zadań należy:

  • regulacja nastroju i zdrowia,
  • ochrona przed szkodliwymi mikroorganizmami,
  • wzmocnienie i ochrona układu odpornościowego,
  • synteza witamin - w tym witaminy B12, witaminy K i czy folianu.

Ma również istotny wpływ na trawienie i przyswajanie składników odżywczych, a także wykorzystanie zjedzonych kalorii - co za tym idzie -masę ciała.

Wpływ zaburzeń flory jelitowej na organizm

W dzisiejszych czasach prawie wszyscy mamy jakieś zaburzenia flory jelitowej. Dzieje się tak ze względu na przyjmowane przez nas leki, niewłaściwą dietę, niską jakość spożywanych pokarmów, otaczające nas środowisko i wszechobecny stres. Zaburzenia flory jelitowej są niebezpieczne, ponieważ mogą one prowadzić do wielu schorzeń. Dysbioza jelitowa ma poważne konsekwencje w funkcjonowaniu nie tylko układu pokarmowego oraz bariery jelitowej, ale również w zaburzeniach metabolicznych, autoimmunizacyjnych i psychicznych. Psychiatrzy odkryli powiązanie zaburzeń flory jelitowej z jednostkami chorobowymi takimi jak np. depresja, schizofrenia czy autyzm.

Badanie GniomCheck – rewolucyjne badanie mikrobioty

Badanie GniomCheck to absolutna nowość na rynku. Pozwala ono na uzyskanie dużo większej ilości danych niż dostępne dotychczas metody badania mikrobioty jelitowej, przy okazji będąc dużo dokładniejszym. Co ważne, badanie to jest również relatywnie tanie i bezbolesne.

Dzięki wykonaniu badania GniomCheck dietetyk jest w stanie określić zaburzenia flory jelitowej, a także dobrać odpowiednią dietę, zgodną z zapotrzebowaniem pacjenta. Stosuje się je między innymi w celu korekty flory jelitowej, pomagającej w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jeśli poszukujesz rozwiązania, mogącego pomóc Ci w walce z problemami związanymi z układem pokarmowym, otyłością czy obniżona odpornością organizmu warto skontaktować się z dietetykiem Maciejem Adamowskim, który opracuje dla Ciebie indywidualny plan żywieniowy na podstawie przeprowadzonego badania GniomCheck.

Ze względu na specyfikę działalności i rozwiązania technologiczne - badania przeprowadzane są na terenie całej Polski - jednak ze szczególnym naciskiem na Podlasie.

Na czym polega badanie GniomCheck?

GniomCheck wykorzystuje najnowszą technologię: Technologię ARN 16S. Jest to metoda analizy DNA przy użyciu technologii sekwencjonowania wysokoprzepustowego. Pozwala ona na zmierzenie i określenie ilościowe wszystkich bakterii.

Badanie GniomCheck jest proste i bezbolesne. Próbkę badawczą pobiera sam pacjent, w domowym zaciszu w sposób łatwy i dyskretny. Następnie trafia ona do laboratorium, gdzie poddawana jest kontroli jakości. Mikrobiologiczne DNA jest ekstrahowane z próbki zgodnie z obowiązującymi procedurami laboratoryjnymi, a następnie analizowane przy użyciu najnowocześniejszych metod sekwencjonowania wysokoprzepustowego (HTS).

Jakość sekwencji DNA jest weryfikowana za pomocą specjalistycznego oprogramowania, a następnie sekwencje te są porównywane ze wszystkimi znanymi genomami mikrobiologicznymi w celu określenia profilu mikrobioty pacjenta. Na podstawie określonego profilu opracowywane są wyniki, zawierające informacje o zróżnicowanych właściwości fizjologicznych, w szczególności dotyczących trawienia, skłonności do przybierania na wadze, nietolerancji pokarmowych, czy syntezy witamin. Pozwala to dietetykowi opracować indywidualny plan żywieniowy korygujący nieprawidłowości w mikrobiocie jelitowej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz