7 powodów, dla których pokochasz borówkę amerykańską

7 powodów, dla których pokochasz borówkę amerykańską

Borówka amerykańska to owoc, który idealnie pasuje do wielu deserów, ciast czy dań na słodko. Okazuje się, że borówki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Dlaczego warto sięgnąć po te pyszne owoce? Dowiedz się, jakie właściwości ma borówka amerykańska i dlaczego pozytywnie wpływa na zdrowie. Sprawdź proste przepisy na szybkie przygotowanie borówek.  

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Co zawiera borówka amerykańska?

Borówka jest ceniona nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także właściwości odżywcze. Owoce borówki są zdrowe, ponieważ zawierają wiele cennych składników, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Chętnie sięgamy po te owoce, dlatego uprawa borówki amerykańskiej jest w Polsce bardzo popularna.

W borówkach znajdziemy antyoksydanty i witaminy, takie jak: witamina A, B, C, E czy PP. 

Poza tym borówki to źródło mikro- i makroelementów, takich jak: potas, magnez, cynk, selen, miedź, żelazo oraz wapń. 

Borówka nie jest owocem kalorycznym. W 100 gramach znajduje się tylko 57 kalorii.

owsianka z borówką

Co leczy borówka amerykańska?

Borówka amerykańska to smaczny owoc, który ma niezaprzeczalnie korzystny wpływ na nasz organizm. Właściwości borówki amerykańskiej są nieocenione. Osoby, które jeszcze nie są przekonane do borówek, powinny zdecydowanie polubić te pyszne owoce.

Poznaj 7 powodów, dlaczego warto jeść borówki amerykańskie:

1. Ochrona przed nowotworami 

Dobroczynne działanie borówek amerykańskich gwarantuje zawartość kwasu foliowego i elagowego. Kwas foliowy zapobiega nowotworowi szyjki macicy, natomiast kwas elagowy zapewnia ochronę przed rakiem płuc, krtani i przełyku. Poza tym fitoestrogeny zawarte w owocach zapobiegają pojawieniu się nowotworów tarczycy.

2. Ochrona wzroku

Jedzenie borówek poprawia wzrok, dlatego owoce są stosowane w leczeniu zaćmy i plamki żółtej oraz schorzeń siatkówki. Po borówki powinny sięgnąć osoby, które na co dzień spędzają dużo czasu przed komputerem. Borówki amerykańskie są polecane osobom, które mają problemy z widzeniem o zmroku.  

borówka na dobry wzrok

3. Ochrona serca

Borówka pomaga obniżyć zły cholesterol (LDL), a podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Dzięki zawartości fitoestrogenów chroni przed chorobami serca i miażdżycą. Borówki są polecane osobom zestresowanym, ponieważ wykazują właściwości uspokajające i przeciwbólowe.

4. Ochrona układu pokarmowego

Owoce borówki amerykańskiej wykazują działanie przeciwbiegunkowe. Wpływają na dobre trawienie i pomagają w niszczeniu pasożytów jelitowych u najmłodszych. Błonnik zawarty w borówkach jest niezbędny w procesie oczyszczania z toksyn.

5. Ochrona układu moczowego

Dzięki zawartości fitoestrogenów borówka amerykańska powstrzymuje rozwój infekcji bakteryjnych układu moczowego.

6. Ochrona przed procesem starzenia

Borówki amerykańskie zawierają antyoksydanty, które w naturalny sposób opóźniają procesy starzenia.

7. Ochrona dla kobiet w ciąży

Ze względu na zawartość kwasu foliowego, który ma dobroczynne działanie na płód, po borówki powinny sięgnąć przyszłe mamy oraz kobiety planujące zajście w ciążę.

borówka polecana w ciąży

Co można zrobić z borówki amerykańskiej?

Możemy jeść same borówki lub traktować je jako dodatek do deserów czy porannego musli. Razem z jogurtem, otrębami, orzechami i innymi owocami tworzą świetne połączenie.

Sezon na borówki amerykańskie wypada w lipcu, ale jest sposób, by cieszyć się nimi cały rok. Rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju przetwory z owoców, które zimową porą przypomną nam o letnich i słonecznych dniach. Poznaj kilka sposobów na wykorzystanie borówek:

Dżem z borówki amerykańskiej

Będzie idealny do kanapek, a także jako dodatek do deserów i placków. Dżemem borówkowym można przełożyć biszkopt czy sernik. Przepis na dżem jest bardzo prosty:

  1. Gotujemy 1 kg borówek i dodajemy substancję żelującą
  2. Dosypujemy cukier (ok. 30-40 dag) i ponownie gotujemy. Ilość cukru zależy od naszych preferencji.
  3. Gorący dżem przelewamy do słoików, szczelnie zamykamy i stawiamy wieczkiem na kilka minut.

Przetwory z borówki amerykańskiej

Do konfitury oprócz borówek można dodać jeżyny. By urozmaicić przetwory, warto dodać też korzenne przyprawy, np. cynamon. Zamiast dżemu możemy przygotować też borówki w całości:

  1. 1 kg borówek zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc
  2. Gotujemy całość kilka minut.
  3. Borówki z sokiem przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Nalewka z borówki amerykańskiej

Kolejnym sposobem na wykorzystanie borówki amerykańskiej jest nalewka. Przepis jest równie prosty, ale wymaga więcej czasu na przygotowanie.

  1. 0,5 kg borówki amerykańskiej zalewamy wódką (0,5 l) i pozostawiamy na 5-6 tygodni
  2. Przelewamy nalewkę do słoika, a w drugim słoiku owoce zasypujemy cukrem i czekamy 2 tygodnie.
  3. Następnie łączymy nalewkę z powstałym syropem.
  4. Odcedzamy owoce i przelewamy do butelek.

Borówki amerykańskie najlepiej spożywać na surowo, jednak możemy je również mrozić. Nawet zamrożone owoce zachowują swoje wartości. Mniej cennych składników mają suszone owoce.

Dowiedz się, jak jeść jagodę kamczacką.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (3)
4.7
Komentarze
Dodaj komentarz