Artykuł sponsorowany

Właściwości białka sojowego

Właściwości białka sojowego

Z roku na rok soja jest coraz częściej wykorzystywana w kuchni. Mają na to wpływ jej dobroczynne właściwości oraz fakt, że szybko zwiększa się grono wegan i wegetarian. To właśnie oni najbardziej doceniają zawarte w niej białko, które z powodzeniem może zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. Jakie jeszcze właściwości ma ta roślina? I czym wyróżnia się zawarte w niej białko?

Soja – krótka charakterystyka

Soja nie od zawsze była uprawiana w Europie. Zanim trafiła na jej teren, była hodowana w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej. Należy ona do rodziny roślin bobowatych, które są bogate w cenne dla organizmu człowieka składniki odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, magnez, fosfor czy żelazo.

Soja wyróżnia się także bardzo dużą zawartością białka, co doceniają weganie, wegetarianie, ale też wszystkie osoby będące na diecie wysokobiałkowej.

Białko soi nieustannie zyskuje na popularności. Jest nie tylko sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu białka w organizmie w przypadku stosowania diety bezmięsnej. Z jego zalet korzystają również sportowcy, którym zależy na tym, aby szybko zbudować tkankę mięśniową” – mówi ekspert z firmy Polska Soja.

Czym charakteryzuje się białko sojowe?

Jeszcze do niedawna panowało całkowicie błędne przekonanie, że białko sojowe nie jest pełnowartościowe. Jednak liczne badania obaliły tę tezę. Białko sojowe ma bardzo bogaty aminogram, a co za tym idzie, jest najlepszym z białek pochodzenia roślinnego.

W białku sojowym występuje duża zwartość cennego aminokwasu, jakim jest arginina. Fakt ten doceniają zwłaszcza sportowcy, gdyż doskonale wpływa ona na regenerację po treningu oraz przyczynia się do budowy masy mięśniowej. Białko to jest także bezpieczne dla organizmu, gdyż nie zawiera żadnych alergenów.

Sportowcy odkryli możliwości białka sojowego już w ubiegłym wieku, a od lat 60. XX wieku wchodzi ono w skład ich codziennej diety. Aby sprawić, że spożywanie tego białka będzie przynosiło jeszcze lepsze rezultaty, zaczęto produkować z niego odżywki. Suplementy na bazie soi są dziś powszechnie stosowane wśród osób aktywnych fizycznie i stanowią znakomite urozmaicenie ich diety.

Białko sojowe jest też niezastąpione, jeżeli zawodowy sportowiec zrezygnował z jedzenia mięsa i jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Będzie ono również świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy mają problem z nietolerancją białka znajdującego się
w mleku krowim. Białko sojowe może także pomóc zrzucić zbędne kilogramy oraz zredukować masę ciała, ze względu na dużą zawartość błonnika poprawiającego perystaltykę jelit.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz