5 zastosowań kuchenki mikrofalowej
Kuchenki mikrofalowe są stałym wyposażeniem każdej domowej kuchni, a także nieodzownym sprzętem w każdej profesjonalnej kuchni restauracyjnej czy barowej. Choć zwykle kojarzymy je z rozmrażaniem lub szybkim odgrzewaniem potraw, to maja one wiele innych zastosowań, z których warto skorzystać.
Odpowiednio pojemna kuchenka mikrofalowa jest równie niezbędnym sprzętem gastronomicznym do obróbki termicznej, jak piec konwekcyjny czy opiekacz. Wbrew pozorom jest to sprzęt w pełni wielofunkcyjny.
– W popularnej mikrofali możemy nie tylko rozmrażać odgrzewać wcześniej przygotowane potrawy, ale także gotować, piec, grillować i dusić dowolne produkty spożywcze – tłumaczy specjalista ze sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax. – Jedynym rodzajem obróbki termicznej, którego nie przeprowadzimy w kuchence mikrofalowej, jest smażenie.
Grzanie od wewnątrz znane od blisko 100 lat
Pierwsze kuchenki mikrofalowe powstały na przełomie lat 30. I 40. XX w. Były to urządzenia wyjątkowo duże, ciężkie i nieporęczne. Jednak ze względu na swoje walory grzewcze znalazły chętnych nabywców w sektorze profesjonalnych urządzeń gastronomicznych, co pozwoliło rozwijać i udoskonalać technologię.
Istotą działania kuchenki mikrofalowej jest to, że ona sama nie wytwarza ciepła. Z tego powodu wstawione do niej naczynia nagrzewają się wtórnie od znajdujących się w nich potraw. Obróbka termiczna jest możliwa dzięki działaniu mikrofal, które wnikają do produktów spożywczych i wprawiają w drgania cząsteczki budujących je związków chemicznych. Na skutek tarcia międzycząsteczkowego wytwarza się dużo ciepła.
W swojej historii kuchenki mikrofalowe były wielokrotnie poddawane różnym badaniom, które stawiały sobie za cel sprawdzenie, jak pożywienie z mikrofali wpływa na ludzki organizm. Nie znaleziono żadnych wiarygodnych dowodów, jakoby jedzenie z mikrofali było mniej wartościowe od tego, które jest przygotowywane w tradycyjny sposób. Jedyne, na co trzeba zwracać baczną uwagę, to głębokość działania mikrofal. Przy większych porcjach mogą one nie ogrzać równomiernie do wysokiej temperatury całej potrawy. W efekcie może powstać ryzyko rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych.
5 zaskakujących potraw, które można przygotować w kuchence mikrofalowej
Wybraliśmy zaledwie kilka propozycji z dość długiej listy nietypowych zastosowań kuchenki mikrofalowej. Oto potrawy, których nie podejrzewalibyśmy o to, że mogły zostać przygotowane w kuchence mikrofalowej:
- dietetyczne chipsy – pokrojone w cienkie plasterki, lekko osolone i skropione oliwą ziemniaki ułóż jedną warstwą na talerzu i nastaw maksymalną moc na 2-3 minuty, aby uzyskać smaczne chipsy,
- warzywa na parze – na dno naczynia wlej trochę wody, włóż warzywa, nakryj większym naczyniem lub talerzykiem i poddawaj działaniu mikrofal tak długo, aż uzyskasz pożądaną miękkość,
- chrupiący bekon – na talerzu połóż papierowy ręcznik, na nim plasterki boczku i nakryj drugim kawałkiem ręcznika, a następnie wstaw na kilka minut do mikrofalówki,
- ciasto w kubku – półpłynną masą typu “murzynek” wypełniamy do połowy fajansowy lub szklany kubek i wstawiamy na 2-3 min. do ustawionej na maksymalną moc mikrofalówki,
- pianka do latte – do słoiczka z pokrywką wlewamy odrobinę mleka, potrząsamy silnie i wstawiamy na kilkadziesiąt sekund do kuchenki mikrofalowej: powinna wyjść gęsta i sztywna piana, idealna do latte.
Oczywiście wszystkie te potrawy na co dzień przygotowuje się przy użyciu dedykowanych do tego celu urządzeń. Jednak w sytuacji “awaryjnej”, gdy potrzebujemy czegoś “na już”, kuchenka mikrofalowa sprawdzi się znakomicie.
Jak bezpiecznie użytkować kuchenkę mikrofalową?
Eksperymentując z nietypowymi zastosowaniami kuchenki mikrofalowej, należy przestrzegać zasad bezpiecznego użytkowania urządzenia. Po pierwsze nie należy wstawiać do mikrofalówki metalowych naczyń i przedmiotów (w tym także folii aluminiowej). Może się to zakończyć drobnymi wyładowaniami, które w wyjątkowych sytuacjach są na tyle silne, aby spowodować pożar w komorze urządzenia. Niezwykle ważne jest to, aby nie włączać pustej kuchenki mikrofalowej.
Należy też unikać polewania potraw tłuszczem, aby uniknąć samozapłonu. Z podobnych powodów nie należy używać w mikrofalówce przedmiotów wykonanych z drewna. Nie należy też przygotowywać jajek w skorupkach i wstawiać szczelnie zamkniętych pojemników: w obu przypadkach może dojść do wybuchu w wyniku szybkiego nagrzewania się i związanego z nim powiększania objętości cieczy i gazów.